Berömda mäns dass som jag varit på

Så hade jag tänkt att boken skulle heta, som jag skulle skriva. Kanske är den redan skriven, vad vet jag. Inte har jag så många kapitel än, men det kan ju bli, om alla som är berömda bjuder in mig till sitt hus. Hittills har jag då Wolf Biermann och Ralph Lundsten.
I helgen var jag alltså hemma hos Ralph Lundsten. Inte så att jag skulle vara kompis med honom, men jag köpte faktiskt en LP-skiva med hans musik redan på 60-talet. När man åker runt i Stockholm och kommer på ena sidan Skurusundet, så ser man hans villa på andra sidan, och den är stor och knallrosa.



Nu är ni nog så nyfikna på det här huset och innevånaren, så det är lika bra att ni läser själva här. Och kolla gärna in bildspelet, som finns här.
Jag har länge velat titta in i detta märkliga hus och i alla fall titta på kompositören och jag visste att han hade öppet hus två gånger om året. "Ralph-dagen" kallas den ena. Sedan har han glöggpartaj i december, också för allmänheten.

Utsikten går inte av för hackor den. Lova att ni klickar på bilden.

.

 

Hela huset är fullt av märkliga saker, också konstföremål, många gjorda av en gammal dam som själv stod staty i lägenheten. Nej, nu överdrev jag. Men hon stod och passade på alla som hade stora väskor och ryggsäckar och sa till dem att inte gå omkring med dem, vilket var mer än förståeligt. (Gäller på bussar och spårvagnar också, där man lätt får sig en sinkadus.)

Tornen som skymtar på bilderna har hon gjort. Jag frågade vad hon hette, men det slank ut genom andra örat. Är det någon som vet?

 

I ett av tornfönstren tittade en cellist ut.

 

Eftersom det ösregnade var det inte så knôkat med folk. Ralph själv tassade omkring som en annan farfar och skulle bjuda en liten ettåring på kakor. Det visade sig strax att han inte tassade som farfar utan som pappa. Säkert var det många som undrade hur man kan ha en ettåring i ett sådant hem.

Och så var det då dasset. Där hade han gjort ett tittskåp, tyvärr bakom ryggen på oss som sitter fint. En annan gång ska jag sitta fult.

 

 

Eftersom de flesta redan har glömt Wolf Biermanns dass, så påminner jag om det. Där kunde man njuta av Stalin och DDR-minnen, samt se sig själv i spegeln under Stalin.

 

 

Därmed har jag publicerat två kapitel ur min bok. Tror ni den blir bra?

Nätterna i Stockholm (låter ju också som en boktitel) ( av Claes Hylinger) tillbringade jag på Långholmens hotell. Där fick man sig en cell och allt var oerhört fint renoverat och smakfullt och vackert utanför etc.etc. Tyvärr hade de glömt att göra något åt akustiken. Stenväggar och en hoper glada schweizertyskar + alkohol omöjliggjorde t.ex. alla normala samtal i baren "Finkan". Min rumskamrat och jag försökte oss trots det på att ta upp kampen med schweizertyskarna och klämde också lite vin för att få upp volymen, men vi stod oss ganska slätt, hollalatjoho.

Annars var det, som jag ju redan har sagt, fantastiskt smakfullt och vackert på Långholmen. Av Jashaveriet 1993 syntes inte ett spår, dvs. det ska finnas en liten papperssvala i stål på platsen, men den hittade vi inte.

 

Fast här var den.

 

 

Här en ursprunglig celldörr. Första kvällen somnade min rumskamrat redan kl halv sex, varför jag fick lite panik och funderade på rymning. Men vart rymmer en ensam dam i Stockholm en fredagskväll när det ösregnar? Mitt fritagningsnödrop på Facebook uppmärksammades endast av en sopgubbe i Göteborg, och det var ju tyvärr inte aktuellt.

Här ett minne av en som verkligen försökte. Det gick visst inte så bra, tror jag.

 

 

För mig var det förhoppningsvis inte sista vändan på Långholmen.

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Evis

Låter som en bra bok, särskilt ju det personliga: att det inte är vilka berömda mäns dass som helst utan såna som du själv sett och därmed kan kommentera och analysera.

2011-08-27 @ 11:12:59
URL: http://omstil.blogg.se/
Postat av: Skogsgurra

Dasstrenden är tydlig. Här har du en inte fullt så berömd kvinnas dass: http://www.karinenglund.com/2011/08/festskrift-det-ni/

2011-09-01 @ 08:24:05
URL: http://www.gke.org

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0