Trubadurernas natt

För tre år sedan hades det seminarier om rosor och riddare här i Göteborg och det sjöngs och spelades och vad de nu gjorde på äkta 1200-talsvis. Jungfru Månstråle (fingerat namn) var inte inblandad, annars är det ju inte ovanligt att den kören som hon sjunger i har några toner med i många sammanhang. Dock måste hon ha läst i något programblad att det skulle vara "Poetry Slam", om man gick in på nätet. Det gjorde hon, och då fick hon läsa det här:

 

Rosor och Riddare inbjuder till poesitävling på medeltida vis:
Poetry slam i riddarborgen!

Kom och var med och tävla på rim!

 

Duellera med ord, kan man det? Ja, det tyckte i alla fall de medeltida trubadurerna i Provence redan på 11 – 1200-talet. Vi tänker oss ett gästabud i en riddarborg. Närvarande är ett antal högättade män och kvinnor och en skara musiker och trubadurer. En av trubadurerna väljer ett ämne och utmanar någon att bemöta honom med motsatt åsikt eller en ny tanke. Och så är duellen i gång.

Ofta skedde detta på ett humoristiskt eller retsamt sätt. Det kunde handla om att man talade uppskattande om sin herre eller hans dam där i riddarborgen, eller om en händelse som timat. Efter en vers – rimmad och med fast rytm (eftersom den förmodligen framfördes sjungande) – överlät trubaduren ord och ton åt sin motståndare. Den han utmanat framförde då i sin tur en vers, där han lite raljerande svarade den förste. Och så kunde det fortgå en tio, tolv verser.

Denna sångform kallades joc partit. Ämnena kunde variera: ofta gällde det kärlekens väsen, en dams skönhet eller goda anseende. Var hon lika god som vacker? Var det bättre att uppvakta en dam ihärdigt eller blygt och i tysthet? osv. Liknande sångartävlingar förekommer än i våra dagar i vissa folkliga kulturer, till exempel bland fåraherdar i Italien, hos gauchos och boskapsdrivare i Chile och Uruguay, där en förbluffande improvisationskonst har utvecklats. Där är det inte heller säkert att man väljer en motsatt ståndpunkt: man kan också hålla med och utveckla det tidigare sagda.
 
 
Det lät ju förfärligt roligt och den första dikten låg redan där; det var bara att svara på den.Signaturen "Harry Holmgren" hade skrivit den, och jag visste vem det var (en av mina favoritskådespelare faktiskt, ifall han skulle läsa det här).
 

Att skriva eller inte skriva
det är mitt samvets stora fråga.
Vad säger att det kan bliva
dikt om jag saknar förmåga
att tända en lyriskt lysande låga?
Ska jag hellre sitta stum
när poesitävlan äger rum
eller framstå som talanglös odåga?
Tror någon att jag äger en kreativ resurs
som hjälper mig in på en skrivarekurs?

 

Snabbt kastade Jungfru Månstråle sig in i duellen. Här gäller det att ta ut svängarna, tänkte hon och skaldade:

 

Var hälsad bäste herre! Men
dessvärre skönjes skral talang.
Jag aldrig lyssnat till nåt värre än
din vesna, undermåliga harang
som ur munnen din så plumpt framsprang.
Ingen skön bevingad häst
hjälper dig ifrån din läst.
Stanna där och lyss till andra stämmors klang.
Annars säger jag fi donc och usch!
För dig finns ingen väg till Pegasussekurs.

 

Nästa skald svarade så här:

 

Så möttes de okända tvenne.
Han har sin sköra förfrågan
och får på pälsen av henne
som visst njuter gott av att plåga’n
och verkligen lyckas att såga’n.
Men jag säger till honom: Tappa ej modet,
det lilla du har, du måste få tro det
går, om än du tycks sakna förmågan.
Och till henne: visst har du talang,
men använd den till en sympatisk harang.

 

Här började det bli besvärligt, tyckte Jungfru Månstråle. Trots allt är inte blankvers och hexameter och femfotade jambiska  versfötter något man snyter ur näsan varje dag. Men en ansträngning till fick det bli:

 

Se där, min bäste monseigneur,
så väl ni fjäderpennan för!
Vad har väl jag att föra till
er mönstergilla vaudeville.

 

Sällan når min poesi
den herrliga parnass
där männen applåderas
(om än med viss ironi).

 

Femfotad jambisk vers
det är minsann en pärs
Månskensjungfrur gillar ej
Att finna sig i regler! Nej!

 

Så dikta ni er poesi,
ni grabbar med choklad i.
Jag gitter ej att djävlas mer
Min reverens åt er -jag ber.

 

På den fick Jungfru Månstråle ett svar, som hon faktiskt inte hade sett förrän ikväll. 

 

·  Skön jungfru, jag tackar Er
men hade önskat Er kvar.
Ni rimmar förvisso rätt illa,
men Harry väl ännu mer?
Han vågar inte ge svar
och skulle väl bara fortsätta dilla.
Nej, jag skulle nog gilla
att Ni får segerkramen
och ingen av de herrar
som bara allt förvärrar.
Mest applåderad av mig var Ni, Damen.
Så jag upphör att klanka
på dikt från Er, serieteateranka.

 


Och detta är ett mysterium. Jungfru Månstråle är nämligen taget från en Kalle Ankatidning från tidiga 50-talet. Alexander Lukas och Kajsa spelar teater och Alexander deklamerar: Hvi gråten I, Jungfru Månstråle? Sedan blir det naturligtvis Kalle som ska vikariera för Alexander och då säger han förstås: Vad lipar du för, Jungfru Månsken?

Hur kunde den senaste skalden veta detta? Serieteateranka?

 

Det är som sagt tre år sedan vi höll på att tävla och jag trodde nog att arrangörerna hade valt att inte låtsas om det längre, men ikväll, under "Trubadurernas natt" (det har jag hittat på själv, för trubadurer slutar ju aldrig. Konserten hette "För kärlek och solsken och sång, ping pong") på Artisten i Göteborg, meddelades resultatet av den gamla tävlingen. Inte bara Jungfru Månstråle tappade hakorna, hela kören såg ut som fågelholkar ett tag, när det avslöjades vem Jungfru Månstråle var.

Inte nog med att båda skalderna  fick en bok om Taube; Henric Holmberg reciterade också dikterna. Det måste nästan vara höjdpunkten i Jungfru Månstråles karriär ...

 

...nu fattas det bara att någon kör vill sjunga Jungfru Månstråles körstycke också. Sedan kan hon fara hädan i frid.

 

 

 

 


Ett gammalt ensamt barn

Det är mycket jag inte vet, men en sak vet jag, och det är hur det var att växa upp som  ensamt barn. Därför tog jag mig friheten att svara på följande stausuppdatering på Facebook, skriven av en 24-årig tjej, en flyktig bekant, som fick barn häromsistens. Så här skriver hon:
Har en liten fundering... Det verkar som att typ alla, från kändisar som Underbara Clara och cCarolina Gynning till okända mammor runt mig, är helt säkra på att de vill ha ett till barn, helst snart. Är det någon som liksom jag är förbannat nöjd med en unge och absolut INTE vill ha en till? Jag älskar C och fattar just därför inte varför jag skulle ha behov av att ha ett barn till. Att gå igenom en till graviditet för att inte tala om en till förlossning lockar mig mindre än att äta bajs.
Det finns massor av orsaker till att man inte vill ha barn eller inte vill ha eller kan få mer än ett, som man måste respektera, men jag reagerade mot passusen "fattar just inte varför jag skulle ha ett behov av ett barn till". Jag?
 
Då skrev jag, måhända lite syrligt, att om du sätter dina behov först, ska du nog inte ha flera barn. Och att syskon är bra för barn.
Visst kan syskon bli evigt osams med tiden men det är väl inte det vanligaste.
Sedan kom det kommentarer, inte helt oväntade, alla skrivna av jämnåriga väninnor förstås:
 
Det viktigaste för barn är väl att få kärlek och att ha välmående föräldrar? Syskon är också lärorikt, men man skall inte utpeka en förälder som egoistisk för att de "bara" vill ha ett barn.
 
 
Välmående föräldrar? Egoistiskt? Jo, men tänk att jag tycker nog att det ligger ett visst mått av egoism i det, liksom det väl är ett visst mått av något liknande att skaffa 18 barn.
 
 
Mamman försvarar sig: En förälder som vågar se BÅDE till sitt eget välbefinnande och sitt barns är antagligen en bättre förälder än en som skaffar ett till bara för att samhällets normer föreskriver att detta är det enda rätta. En förälder som mår dåligt blir en sämre förälder. Jag anser att ett barn kan leka med andra barn än sina syskon och att ett biologiskt syskonskap inte nödvändigtvis är bättre än en självald vänskap.
 
Bla bla bla. Vaddå, samhällets normer? Det enda rätta?  Jag refererar väl inte till några normer? Jag är bara ett gammalt ensamt barn, som vet hur det är. Och så detta kortsiktiga:
 
Jag anser att ett barn kan leka med andra barn än sina syskon.
 
Bla bla bla igen. Vadå leka? Livet består väl mestadels av annat än lek. Livet tuffar på antingen man vill det eller ej. Lekkamraterna skingras och man blir stor. Vem ska man minnas barndomen med när den äldre generationen försvinner? Jag skulle gärna äta bajs, om jag kunde få tillbaka min bror och ha någon att minnas tillsammans med, det som bara jag minns nu.
 
Go J. Du har så rätt!! Idiotisk ide att skaffa fler barn i tron att de ska må bättre, så jävla dumt Anne - Marie!!
 
Tack för den. Får lust att säga "den som sa det han kan va det till hela "jag och Maja" -generationen.
Jag drar mig tillbaka och har inga fler kommentarer. Inte ens på latin.
 
 

Det blev inte en poet ...

 
 
 ...säger somliga. Somliga blev inte poeter, säger jag. Nedanstående lilla blad har funnits i mitt barndomshem sedan 1948. Jag minns hur min far skrattade rått åt detta poem, som han troligen erbjöds att köpa för två kronor på någon av sina lantmätarförrättningar bland traktens bönder. Själv skrev han tal på hexameter och var väl ganska stolt över det. Man kan undra om ens KB har något pliktexemplar av detta epos i sina samlingar.
Hur som helst, syftet var gott, som vi kan se i företalet, och det är väl mer än vad man kan säga om skriverierna om kungen nuförtiden, hur sanna de än må vara.
Något tålte han skrattas åt, men mera hedras ändå kanske? Wiktor Andersson alltså.
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0