Nunk kilowatt

Jag var ganska liten när jag förstod att julen aldrig skulle bli som förr. Och på den vägen är det.
 
Folk blir intervjuade i TV om vad som är det viktigaste för dem i jul, utan vilket det inte blir jul. Nu är de väl så, att julen kommer antingen man vill eller inte, precis som det där med att livet går vidare fastän alla dör nån gång. En tyckte förresten, att julskinkan var viktigare än familjen.
Men det är klart att har man en massa barn och barnbarn, så är det bara att ställa upp, förstår jag. Men hur man än beter sig med julen, ignorerar den eller FannyochAlexanderfirar, så kan den inte passera utan att någon blir ledsen eller arg eller besviken eller jätteglad eller dör. Ja, om man dör precis före jul, så har man ju verkligen förstört julen.
Om man så beslutar sig för att fira ensam ute i en stuga på landet med en flaska starköl för att man vill, så snörper det i hjärtat på omgivningen, som  tycker lite synd om h*n. Ja, julen ställer till, hur den än gör.
 
Men det är ett himla tjôt om den där julen. Och det är ett himla tjôt om allt möjligt annat, inte utan anledning förstås. Men vad hjälper det? Vi skriver insändare om Västlänken i Göteborg som blir en miljökatastrof och om SD i hela Sverige och vi förargar oss och förfasar oss. Vi säger ut med rasismen och skriver spaltmetrar. De flesta jag känner tycker likadant, i alla fall om SD. Men vad hjälper det? Vi är många, men vad vi än skriver på Facebook och delar, så lär det inte hjälpa någon över från SD.
 
Jag har faktiskt en syssling, som är medlem i SD. Jag trodde faktiskt inte mina ögon när jag upptäckte det. Visserligen har jag inte haft någonting med honom att göra på de senaste 57 åren, men i alla fall. Han var en söt och knubbig liten gosse en gång. Ingenting kan troligen rubba honom; ingenting kan rubba SD, inte ens att en av ledarnas mamma är polska och kriminell. Hur han nu får ihop det med ideologin, det begriper inte jag.
 
Själv är jag född i Dalsland, har bott i Skåne, Blekinge (!) och Västergötland. Jag kan väl inte vara riktigt svensk.
 Jag har också levt i tron att jag var en åttondels tysk, eftersom min mors morfar sades komma från Tyskland. Min eftersökande i kyrkböckerna visade emellertid, att sagde morfader var en oäkting från Norrköping. Han dog innan min mor föddes, annars hade hon nog undrat hur han kunde prata så bra norrköpingska. Tur för mig; jag kanske slipper deporteras till Tyskland.
 
En viss sångare har lovat att förbjuda en av sina sånger om SD får 20 %. Om han hade lovat att sluta framträda själv, så hade jag ...nej, det hade jag inte. Jag bara skojade.
 
Men jag tror det blir så. Jag tror att SD gör ett jordskredsval. Igen. Jag tror dessutom att Västlänken kommer att byggas, även om hela Göteborg med Liseberg i spetsen rasar ner i leran. Jag tror inte det hjälper ett smack att vi skriver och delar och delar och skriver. Men man kan ju å andra sidan inte bara sitta bredvid och se på.
 
Under julen kommer jag att örja mig i musik om jesusbarnet och frid på jorden och halleluja och Jauchzet, frohlocket. Och så låtsas jag att det är som förr, en stund.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0