Den som söker

Som jag har berättat förut, så upptas en stor del av mitt liv av letande. Ibland hittar jag saker också.  F.t. håller jag på med att tänka över om jag någonsin kommer att ha långa örhängen av guld med akvamariner eller något liknande i. Och så försöker jag komma på, vilket som är bäst, att sälja dem nu eller låta dem ligga kvar tills någon arvinge hittar dem och säljer dem. Visst tar det emot att sälja ut sin mors smycken, men ja...nu har jag i alla fall hittat dem. Jag ska fundera några dagar till.
Men som sagt, man hittar mycket annat medan man letar. Mitt fin-autografblock dök upp igen. Där har jag en del storheter. Jag har placerat dem i rangordning, antingen efter berömdhet eller snygghet.
Först kommer Ingrid Bergman.





Hennes autograf fick jag på det sättet, att jag läste Svensk Damtidning, och då stod det att hon semestrade på Dannholmen. Då skickade jag helt enkelt ett autografpapper dit, givetvis med fullt frankerat svarskuvert, så hon inte skulle behöva löpa runt ön för att hitta ett frimärke.

Efter henne kommer Elof Ahrle.



 

Jag tror faktiskt att han turnerade med "En handelsresandes död" och att det var i Svenljunga jag fick den. På den tiden reste teatersällskap (Riksteatern?) runt i Sverige och spred kultur. Jag har sett ganska många operetter och dramor där.

Sedan kommer Folke Sundquist. Han var snygg, han. Och världsberömd var han.

 

 

Titta bara. Här har vi nog ursprunget till den svenska synden.

Och sedan kommer den lika snygge Max von Sydow.

 

 

Om honom visste jag att han var vid Malmö Stadsteater. Han tillhörde väl Ingemar Bermans stall där, men om honom visste jag inte så där förfärligt mycket . Jag gjorde likadant där; jag skickade ner ett papper till teatern med ett litet trevligt brev, och så kom det tillbaka. Den morgonen brevet kom (ja, posten kom på morgnarna på den tiden) var jag jättesjuk och blev nog ganska glad men inte ett dugg friskare vad jag minns.

Ja, sedan kommer allehanda storheter, Åkarna Grönberg och Söderblom, Tage Severin, Dan Waern (med ritad löpare), Mora-Nisse, Ulla Sjöblom, Egon Kjerrman, Sten Frykberg, Birger Malmsten, Hjördis Pettersson, Per Oscarsson, Karl Kinch, Inga Tidblad, Jane Friedman, Gunnel Broström, Jan-Olof Strandberg, Karl- Magnus Thulstrup (kring vars matsalsbord jag gått åtskilliga varv och ropat "Olle, kom hit!"), Stig Järrel  m.fl. m. fl.

Ragnar Ulfung sjöng "Hoffmans äventyr" i Göteborg 1959. Den såg jag och fick därmed vara med om Rut Jacobssons debut som Olympia. Den var remarkabel, sas det, och jag sög i mig operan  med hela min 15-åriga själ.

 

 

 

Jag har också andra autografblock någonstans, där jag satte dem som inte var så berömda eller snygga.Thommy Berggren satte jag där.

Dessvärre är väl inte det pekuniära värdet av mina går- och dagens storheter så stort. Men jag kollade på nätet att man faktiskt kan få 300 kr för  en Max von Sydow ...

 


Kommentarer
Postat av: Ö-helena

Sälj örhängena, behåll autograferna.

2010-10-30 @ 00:31:01
URL: http://oversattarbloggen.blogspot.com
Postat av: Ullah

Fina. Mest gillar jag Ingrid Bergman, Robertinos mamma ni vet. I min samling finns Fred Astaire (som jag också skrev till) och Olof Palme, som skrev sin autograf på ett första maj-möte i Kungälv. Sin vana trogen beblandade han sig med pöbeln och det var bara att gå fram, knacka honom försiktigt i ryggen och framföra sitt ärende.

2010-10-30 @ 00:41:49
URL: http://camastro.wordpress.com/
Postat av: Ö-helena

Ullah, kan man få lösenordet till din blogg?

2010-10-30 @ 00:55:19
URL: http://oversattarbloggen.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0