Blott Sverige svenska krusbär har

Häromåret fick jag en ny kvinnlig bekantskap tack vare Wolf Biermann, Berliner Ensemble och körledaren Gunnar Eriksson. Jag hittade henne på nätet och till min stora förvåning hade hon varit på vår konsert med Wolf Biermann i Berlin. Hon bloggade på både tyska och svenska, och det framgick att hon hade lärt sig svenska på egen hand genom att läsa Slas och Tunström samt brevväxla med en eller annan litteraturintresserad person i Sverige, på svenska förstås.
Intresset för Norden, Sverige och den svenska litteraturen och för musiken förde henne så småningom till konserthuset i Göteborg, där hon råkade sätta sig bredvid en likasinnad man. Tycke uppstod och nu har hon flyttat från sitt hemland och är göteborgare och bor tillsammans med konserthusmannen.
Som det språkgeni hon är, klarade hon snabbt av TISUS-testet, som utlänningar måste genomgå för att bli behöriga att läsa vid våra universitet.
Från hemlandet hade hon med sig en utbildning i socialpsykologi med industriinriktning samt en utbildning som programmerare m.m. Hon sköter fortfarande datadelen och utbildningen på det utbildningsföretag i Berlin där hon jobbade. Tämligen kompetent, med andra ord.
I Sverige vill hon utveckla sitt stora naturintresse och därför anmälde hon sig till en distanskurs  på Linnéuniversitetet, som heter "Naturupplevelseguidning".
Och nu kommer the big surprise. Hon får antagningsbeskedet: Ansökan struken på grund av OB. Obehörig alltså.
Förklaringen hon får är att hon inte har läst engelska som första språk enligt den svenska läroplanen, alltså från åk 5.
Hon anses inte heller ha en fast adress i Sverige och hon anses inte heller ha något svenskt personnummer, trots att allt sådant är klart sedan länge.
I Östtyskland läste man av förklarliga skäl inte engelska som första språk, utan ryska. Sedan kom franskan och engelskan till.
Ingen av kursböckerna är heller på engelska, men har man nu inte läst enligt den svenska läroplanen, så......vi har ju våra lagar och förordningar.....
Vad jag kan förstå, så måste alla från öst vara obehöriga då?

Man kan undra hur det står till med kompetensen hos antagningsnämnden. Inte ens under Stasitiden i Östtyskland har hon upplevt något i den här vägen.

Det påminner mig om en mig närstående person, som i tjänsten fick läsa musikvetenskap, men som inte fick tentera eftersom han saknade studentbetyg i engelska. Det hindrade dock inte att han fick undervisa på universitetet i 37 år och även användes som opponent på masteruppsatser på engelska.

Hurra, vad vi är bra!

Givetvis har hon överklagat. På svenska.


Blott Sverige svenska krusbär har...


Kommentarer
Postat av: Suzan

Godmorgon!

För ett år sedan hade jag en spikmattetävling som du var med på och tänkte bara tipsa om att jag har en spikmatta uppe för utlottning igen :)



Hoppas att du vill vara med!



Länk:

http://ettdussinpannor.blogspot.com/2010/07/rosta-fram-arets-traningsblogg-och-vinn.html



Pepp-Kram från Suzan

2010-07-29 @ 05:21:07
URL: http://www.ettdussinpannor.blogspot.com
Postat av: Ullah

Inte klokt.

2010-07-30 @ 13:21:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0