Läkare har ingen humor

Och allt detta bara för att jag inte kan sjunga mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.

Det är inte bara jag som tycker det är jobbigt att sjunga på mmmm, fast det trodde jag länge. De senaste åren har det sjungits väldigt mycket på just den konsonanten i vår kör. Lyssna t.ex. på den senaste skivan, "Bara för sommarens skull". Kanske är det mer på nästa, som kommer en annan gång.


Hur som helst, att min röst kapsejsade på mmm i tvåstrukna oktaven, förde mig till röst- och andra läkare. Då upptäcktes det att min sköldkörtel gick på högvarv, vilket inte är särskilt bra. Symptomen man får är t.ex:

Svettningar.
Svårt att uthärda värme.
Varm fuktig hud.
Hjärtklappning.
Viktminskning, trots ökad aptit.
Sömnsvårigheter.
Trötthet.
Darrighet.
Muskelsvaghet.
Dålig kondition.
Humörsvängningar, kort stubin.
Depression.
Behov av att tömma tarmen ofta.
Ögonbesvär – som svullna eller stirriga ögon.
Förstorad sköldkörtel. (Struma)

Jag scorade noll på symptomen, men icke desto mindre visade värdena att här måste behandlas. Och det skulle vara så lätt så lätt.
Det är bara att svälja en radioaktiv drink (Jod 131), så hokus pokus blir allt bra.

Jag hoppar över all vånda, för det verkar ändå så fjuttigt i jämförelse med allt annat ont som finns i världen. Men har man varit aktiv kärnkraftsmotståndare och stått på samma scen som Tage när han läste sannolikhetsmonologen, så är det svårt att plötsligt ha ett positivt förhållande till radioaktivitet, i synnerhet när man inte har några symptom. En fysiker räknade ut procenten, drinken serverades i en blyburk? med sugrör och jag fick inte spilla. Den smakade ingenting. De kunde gott ha blandat ut den med Campari eller något. Limonetto kanske.
Så blev jag en strålande stjärna. Veckan som följde fick jag inte vara nära människor, i synnerhet inte barn och gravida. Barnen kan man ju springa undan, men de gravida vet man ju aldrig var man har. Så det blev till att hålla sig hemma. Ingen kör, ingen orkester. Många mejl, mycket chatt, ja t.o.m. en blomsterkvast! Man tackar! Det är inte för ofta!
Vad har jag sysselsatt mig med? Absolut ingenting vettigt. Hundra patienser, Lexoulus och Geo Challenge på Facebook. Det bästa med patienter, patienser menar jag,  är inte när de går upp, för det är tråkigt, utan när de inte går upp utan trasslar och är dumma. Då är det bara att klicka på "Lägg", så är allt med ens nytt igen, alla möjligheter finns och det är bara att börja om. Tänk om man kunde göra så med livet? Klick, och allt blir nytt och fräscht igen, inga sjukdomar och ledsamheter.
I morgon är jag ofarlig igen och ska ut på ett hemligt möte.
Jag väntar med spänning på vilka symptom som ska försvinna.
Jag tror väl inte att jag ska dö av detta, men osvuret är kanske bäst. Men jag säger som jag sa till en läkare en annan gång (fast då var det om en annan sjukdom):
Ska jag dö, så ska det då inte vara av en sköldkörtelsjukdom.
Läkaren tyckte inte det var roligt.

Kommentarer
Postat av: Jesper

Jag har alltid tyckt att du och de andra ser väldigt avslappnade ut när ni svävar omkring på M.

Jod-drinken verkar väldigt mystisk och det är spännande att du har en sjukdom du inte känt av, fått något slags antibiotika som du inte märkt av och nu har blivit frisk! Grattis!



P.S. Nu när du fått en grammis för årets specialutgåva 2009 kommer du alltid vara en strålande stjärna. Vare sig du vill det eller inte. D.S.

2010-01-22 @ 00:18:48
Postat av: Översättarhelena

Jag har den motsatta sjukdomen (en sköldkörtel som nästan inte producerar några hormoner alls). Tänk om man kunde ha bytt lite med varandra på nåt vis i stället.

2010-01-22 @ 08:45:51
URL: http://oversattarbloggen.blogspot.com
Postat av: Översättarhelena

Jag fick förresten också en lång lista med möjliga symptom när jag fick min diagnos. Familjens två favoriter var "långsam tankeverksamhet" och "intetsägande ansiktsuttryck".

2010-01-22 @ 08:49:56
URL: http://oversattarbloggen.blogspot.com
Postat av: Fru Decibel

Hahahahahahahaha! Kanske det finns någon läkare med humor i alla fall?

2010-01-22 @ 09:13:24
Postat av: 驢馬

Enligt en säker källa tycker läkare att patienter saknar humor. ;)

2010-01-22 @ 17:26:11
Postat av: Fru Decibel

Haha, jag vet vem den säkra källan är! Jag tror att hon har rätt ibland också.

2010-01-22 @ 18:13:36
Postat av: bäver

Det låter så dramatiskt med radioaktiva drinkar. Hoppas det försvinner något symptom som inte fanns nedskrivet men som du har lidit av ändå.

I övrigt tror jag att vissa läkare är så vana att folk är negativa att de inte märker ett skämt om det så hoppade upp och slog dem i ansiktet.

2010-01-22 @ 22:42:22
Postat av: Karin D

Först idag har jag läst senaste inlägget och förstod varför jag stod som ett frågetecken igår när du relaterade humorfria doktorer (mitt korttidsminne är visserligen förskräckande uselt, borde kanske kolla ämnesomsättningen). När det gäller humor är nog läkare som andra. Det finns versioner både med och utan. På mitt jobb finns en stor andel med...

Nu är det visserligen för sent men jag kan berätta att man kan undkomma strålningen genom långtidsbehandling med ämnesomsättningsdämpande mediciner. Tyvärr inte helt biverkningsfria de heller. /K

2010-01-25 @ 22:36:26
Postat av: Fru Decibel

Det hade varit intressant att veta. Konstigt att de inte nämnde det.Det verkar som om på ett ställe gör de si och på ett annat så. Minns vad en sådan medicin kan ha hetat?

Du har förstås rätt. Men man måste skruva till en rubrik,vet du!

2010-01-26 @ 00:10:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0