Vi som stämmer stråkar

Här är vi, som varje söndagskväll "stämmer våra stråkar" (citat från "Önska") så gott vi kan.


Vi, som ibland låter förvånansvärt fint, ibland mest voff och iiiiiiiii. (Om ni inte minns, läs föregående musikblogg). Vi är vana vid offentligheten, för vi har varit på Sveriges Radios hemsida två gånger... Jag har också haft bilden utlagd och låtit läsarna gissa på vilka  sex som är läkare. Det gick ganska dåligt kan jag berätta. Utseende stämmer ofta dåligt med våra förväntningar, gudskelov.
Nu har vi två stora projekt på gång, Mozarts Requiem, som ska framföras i Uddevalla i oktober, samt  Dvořáks  Cellokonsert (h-moll) , som ska framföras i Göteborg den 22 mars. Duktiga instrumentalsolister finns det gott om i Göteborg, men de får inte så många solospelningar, eftersom det då ska vara typ Yo-Yo Ma och Nigel Kennedy. En hyfsad amatörensemble är en guldgruva för för dem som inte överhopas med anbud från  världen, för att få tillfälle att spela konserter. Det är ömsesidigt förresten, eftersom vi sällan efterfrågas när Yo-Yo Ma e.a. kommer...

Igår tröskade vi igenom Mozart utan dirigent, för det har vi inte alltid råd med. Den som känner till Mozart sätt att skriva musik vet, att i basstämmorna är det ofta bopp-bopp-bopp-bopp-bopp-bopp-bopp-bopp, alltså åttondelar i tjugofem minuter, medan violinerna ömsom får jobba häcken av sig och ömsom gnida fram smäktande vackra örongodisslingor. På dödsbädden, när Mozart fick ihop detta Requiem, måtte han ha ångrat sig för alla tråkiga cellostämmor han åstadkommit. I detta stycke är cellisterna riktiga grovarbetare och svettlukten sprider sig bland pulterna. (Skulle man kunna ta vara på värmen som åstadkoms i en orkester?) En av oss gör regelmässigt crescendo på näst sista tonen samt en drill, antingen det är Mozart eller Bach, men bara när vi är utan dirigent. En andrafiol hyssjar på oss när konsertmästaren ska instruera för att sedan själv prata som en kvarn, men då är det ju en helt annan sak.

Vi sågar frenetiskt. Än så länge utan blåsare, kör och solister. Blåsarna piffar onekligen upp sedan. De måste vara duktigare än stråkarna, eftersom man inte kan gömma sig på samma sätt när man är ensam och blåser horn, t.ex. När kören kommer till täcker den många skavanker och åstadkommer i sin tur egna. Men på det hela taget brukar det bli hyfsat, och intet uddevallaöga kommer att vara torrt.
I Dvořáks cellokonsert är Händige Herrn ombedd att spela triangel. Det är 72 takter i sista satsen, ibland med tremolo. Nu är det så, att triangel inte är Händige Herrns huvudinstrument. Det är gitarr. Gitarrister sitter ofta på sin kammare och spelar finstämda små stycken av Dowland etc. Det är en viss skillnad att stå mitt i en symfoniorkester, nära blåset förresten, och räkna takter och försöka hänga med i allt som händer när man är van vid ett stillsammare musikliv. Men är man nu proffs på den ena så ska det väl gå det också, med någon liten tremololektion kanske. Den som kommer att vara nervös är jag. Tänk om han spelar "plidelidelidelideling" i en paus!
Den som vill åhöra detta evenemang, bokar in den 22 mars, troligen i Johannebergskyrkan i Göteborg.

Kommentarer
Postat av: Långa Skuggan

Det låter som om man inte får missa detta! Påminn när det börjar dra ihop sig, så kommer jag.

2008-09-15 @ 17:29:06
URL: http://langaskuggan.blogspot.com
Postat av: Fru Decibel

Långa Skuggan: Det är dessutom Lars- Erik Persson som är solist, son till Sture, som du väl känner.Jag reserverar en bänk.

2008-09-15 @ 22:42:03
URL: http://frudecibel.blogg.se/
Postat av: Åsna

Ska Långa Skuggan få en hel bänk? Förutsätter du att hon kommer att somna eller? Lägg dit en kudde också då.

2008-09-16 @ 00:36:42
Postat av: Fru Decibel, Åsnemamman

I Konserthuset och på Operan kan man abonnera på "din egen stol". I kyrkan är det mer generöst, du får "din egen bänk".

2008-09-16 @ 09:18:03
URL: http://frudecibel.blogg.se/
Postat av: Cruella

Jag kan en altstämma till en sonett av Dowland. Minsann. Mycket vackert i mina egna öron.



Jag har stor lust att dyka upp i mars!

2008-09-16 @ 21:49:03
Postat av: Cruella

Jag kan en altstämma till en sonett av Dowland. Minsann. Mycket vackert i mina egna öron.



Jag har stor lust att dyka upp i mars!

2008-09-16 @ 21:49:10
Postat av: Fru Decibel

Cruella: Kom du! Du kan också få en egen bänk!

2008-09-16 @ 23:10:28
URL: http://frudecibel.blogg.se/
Postat av: Ullah

Finns det en tråkigare kyrka än Johannebergskyrkan? Hoppas ni lyckas liva upp den!

2008-09-17 @ 07:39:34
URL: http://guld.blogsome.com
Postat av: Fru Decibel

Ullah: Jag tycker nog Domkyrkan är värre...Ja, det blir livat, när vi drar in!

2008-09-17 @ 08:11:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0