Höstsång

Hösten är kommen, hör stormarna gny!
Svanen tar afsked och svalorna fly!
Blomman har bäddat i mossan sin graf,
Vågorna brusa på villande haf.
Näcken mot klippan guldharpan slår,
Skogsbruden fäller sitt grönskande hår.

Denna hjärteknipande sång sjöngs på fullt allvar av gymnasisterna på Högre allmänna läroverket i Borås på 60-talet.  Dvs. vi gymnasister var väl inte speciellt allvarliga, men musikläraren, när han inte var på torken. Han var arg på det mesta, i synnerhet på Ivar Widéen, som var en småkändis förr i världen, mest känd för Tallarnas barr med Jussi Björling.
Jag förstod aldrig varför näckstackarn skulle slå sönder sin harpa. Om den dessutom var av guld, så var det väl en väldig kapitalförstöring. Han kunde väl hängt upp den på skogsbrudens spretiga skalle. Till min stora glädje finns det inga spår av musikläraren om man googlar, men Ivar finns....

Men vad kan väl vara trevligare att lyssna till, när höstdimmorna kryper in i armhålorna, än en riktigt vacker och särpräglad höstsång? Det är dags att friska upp minnet med näsflöjtsvarianten av Mendelssohns "Herbstlied".

 För ev. nytillkomna läsare kan jag berätta att inspelningen gjordes i New York i januari 2007 av Åsnan och mig. Pianisten är min mammas syssling Norman, som var intervjuobjekt i min uppsats som hette "Absolut gehör tills man dör?" Den slutgiltiga inspelningen hann vi aldrig göra, så detta är bara ett försök.
Om ni tycker att det kunde ha varit vackrare, så försök själva, så får ni se hur lätt det är.

Och om ni grips av en oemotståndlig längtan att själva utöva detta instrument, så kan man hitta försäljningsställen på nätet, t.ex. här.

Kommentarer
Postat av: Långa Skuggan



Det lät mycket vackert denna gång också. Min gubbe har lite bekymmer med den där näsflöjten. Tänk om hon blir snorig, sa han. Hur går det då?

Jag förklarade att näsflöjten är ett enmansinstrument så det ordnar sig.

2008-09-30 @ 21:10:11
URL: http://langaskuggan.blogspot.com
Postat av: Anonym

Skugggubbe: Om man är snorig, gör man något annat. Man kan hugga ved eller blogga eller måla taket.

2008-09-30 @ 21:50:37
Postat av: DrKotte

Jag gråter. Av skratt.

2008-10-05 @ 08:01:33
URL: http://onkeltuca.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0