O konsument, det är advent!

Eventyr blir det alltid när jag ger mig ut i världen ensam. Jag ville åka till Lund och titta på 500, och då gjorde jag det. Har ni glömt vad det är så är det det här: http://www.femhundra.nu/showen.html Publiken fick vara med i högsta grad, bl. a genom att tilldelas olika historiska roller redan vid intåget i teaterlokalen. Jag blev Christoffer Polhem, vilket var en överraskande roll. Min väninna i Lund, som förresten kände till kändisen Lotten, blev Jenny Nyström. Showen är givetvis obeskrivlig, så det gör jag inte. Men jag gillar intelligenta män och roligare än så kan man inte ha en torsdagskväll i Lund, det är då ett som är säkert.
På fredagen åkte jag på eget bevåg till Köpenhamn ensam, eftersom värdfolket hör till den delen av mänskligheten som har jobb. Jag klarade av både Ö-tåget och Pågatåget eller vad det nu var. I Köpenhamn hade jag inga större ambitioner. Jag tänkte bara gå på Strøget, konsumera kaffe och en pølse.
På Kongens Nytorv roade sig de skojiga danskarna med att åka skridskor, runt. runt Christian V, som åsåg de tappra försöken med en mås på hjälmen.



Jule-ismanden delade ut julegaver till smådanskarna på isen. En tonårsflicka kavade runt med prinsesskrona på huvudet sjungandes "Huvud, axlar, knä och tå"  fast på danska förstås. En herre påminde om Peter Høeg, men herr Høeg skulle nog förstås varit mer uttrycksfull på isen, eftersom han är dansare. Men det påminde mig om att jag väl kan gissa på Peter Høeg någon gång i Lottens kalender. Jag har faktiskt dansat med Peter Høeg. Eller, det var ju inte riktigt sant. Han dansade och var Narkis, en kvinna var Eko, och kören var en kufisk koreografisk kör som gjorde klumpiga och ekivoka rörelser i bakgrunden för att understryka handlingen, samtidigt som den sjöng ohyggligt svår modern musik utantill. Det var en prestation, som man inte vill göra om.
Nåja, sedan blev det spännande. Jag skulle åka Metro tillbaka till utgångspunkten. Sagt och gjort. När jag kom upp ur underjorden såg Strøget likadant ut som nyss, och jag gick några steg igen. Men plötsligt insåg jag att det var ett annat Strøg! Jag hade hamnat i ett parallellt universum i Köpenhamn! Det är inte ovanligt att gatorna skojar med mig när jag är ute på vift. Kungsgatan i Stockholm har vänt på sig en gång och Kulturhuset finns ibland inte där man tror. Nåja, ett universum mer eller mindre spelar ju ingen roll.
Jag motstod de flesta frestelser , bl.a. denna.



Mor var inte så intresserad av att få en pung, inte ens för 19.60 kr.

Dagen därpå åkte vi till ett ställe som heter Jakriborg. http://www.axelnelson.com/lund/staffanstorp/jakriborg.htm
En medeltida stad på skånska slätten, alla fina arkitekters hatobjekt. Jag sällar mig till de ofina arkitekterna och tyckte att det var en fantastiskt vacker liten förstad. Grattis alla som bor där!



Jag var ingen vidare konsument alltså, men jag måste erkänna, att jag gjorde ett inköp i Köpenhamn. Jag tror inte jag ska tala om vad det var, men den som kan vänta till julaftons kväll kommer antagligen att få se en bild. Jag ska ge mig själv den i julklapp. Det är från mineralriket med en touch från djurriket. Både män och kvinnor kan ha det och man kan ha det när som helst, även om det är vanligare under vissa tider.
Så, det var som på den gamla goda 20-frågor-tiden. Inte alls så svårt som Lottens julkalender.Svaret kommer som sagt sent på julaftons kväll.


Kommentarer
Postat av: Långa Skuggan

Det verkar som om du lyckades ta dig hem till slut i alla fall, vilket vi som gillar dig är tacksamma för.

2008-12-08 @ 09:30:44
URL: http://langaskuggan.blogspot.com
Postat av: Åsna

Pung? Jag trodde det hette task.

2008-12-08 @ 10:33:06
URL: http://kattarsis.blogg.se/
Postat av: Åsnemamman

Hm. Är det inte samma sak?

Taske betyder förresten väska.

2008-12-08 @ 11:22:48
URL: http://frudecibel.blogg.se/
Postat av: cruella

Jakriborg är heltokigt, men det säger jag inte alls bara för att vara fin. Arkitekt är jag inte heller.

2008-12-08 @ 15:39:49
URL: http://minkammare.blogspot.com/
Postat av: Fru Decibel

Cruella: Intressant! Kan du utveckla det?

2008-12-08 @ 16:14:46
URL: http://frudecibel.blogg.se/
Postat av: cruella

Jag tycker alla pastischbyggen är heltokiga. Här på Söder där vi bor har vi ju det lysande exemplet Bofills båge där arkitekten i postmodernistisk yra drömde sig tillbaka till något storstalinistiskt trettiotal vad det verkar.



I Staffanstorp har man också byggt trappgavlade små kvarter som för tanken till en hansastad. Tja, varför inte. Och Anke... nej, Jakriborg är roligt på samma sätt.



Mer intressant än så var det inte.

2008-12-08 @ 18:18:41
URL: http://minkammare.blogspot.com/
Postat av: drKotte

Bofils är ohyggligt fult och samlar bara pundare i sin vidriga mitt, HA HA.



Min danska kusin rev för övrigt ned monumentala skrattsalvor när hon i en affär i Smögen med hög röst utbrast att hon bara var tvungen att gå och ta pappas pung innan hon kunde betala....

2008-12-11 @ 06:41:23
URL: http://onkeltuca.blogspot.com
Postat av: Fru Decibel

Cruella och Dr. Kotte: Jag tycker Bofill är snyggt, det lilla jag har sett. Blev vallad där en gång och då var det inga pundare där vad jag minns. Det är i alla fulla fall finare än Bofill själv.

http://img154.imageshack.us/img154/3589/bofill4bp1.jpg

Eller hur, som man säger i Stockholm.

2008-12-11 @ 08:11:10
URL: http://frudecibel.blogg.se/
Postat av: cruella

Kotte, vet inte om man ska förädla Bofills småskitar till knarkare - det blir de säkert bara glada för! Folkölstånnisar more likely. Di äro lika fula som Bågen.



Tacka vet jag mitt eget skära plast- och lättbetonghus ett par kvarter därifrån...

2008-12-11 @ 20:31:23
URL: http://minkammare.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0