Ett gammalt ensamt barn

Det är mycket jag inte vet, men en sak vet jag, och det är hur det var att växa upp som  ensamt barn. Därför tog jag mig friheten att svara på följande stausuppdatering på Facebook, skriven av en 24-årig tjej, en flyktig bekant, som fick barn häromsistens. Så här skriver hon:
Har en liten fundering... Det verkar som att typ alla, från kändisar som Underbara Clara och cCarolina Gynning till okända mammor runt mig, är helt säkra på att de vill ha ett till barn, helst snart. Är det någon som liksom jag är förbannat nöjd med en unge och absolut INTE vill ha en till? Jag älskar C och fattar just därför inte varför jag skulle ha behov av att ha ett barn till. Att gå igenom en till graviditet för att inte tala om en till förlossning lockar mig mindre än att äta bajs.
Det finns massor av orsaker till att man inte vill ha barn eller inte vill ha eller kan få mer än ett, som man måste respektera, men jag reagerade mot passusen "fattar just inte varför jag skulle ha ett behov av ett barn till". Jag?
 
Då skrev jag, måhända lite syrligt, att om du sätter dina behov först, ska du nog inte ha flera barn. Och att syskon är bra för barn.
Visst kan syskon bli evigt osams med tiden men det är väl inte det vanligaste.
Sedan kom det kommentarer, inte helt oväntade, alla skrivna av jämnåriga väninnor förstås:
 
Det viktigaste för barn är väl att få kärlek och att ha välmående föräldrar? Syskon är också lärorikt, men man skall inte utpeka en förälder som egoistisk för att de "bara" vill ha ett barn.
 
 
Välmående föräldrar? Egoistiskt? Jo, men tänk att jag tycker nog att det ligger ett visst mått av egoism i det, liksom det väl är ett visst mått av något liknande att skaffa 18 barn.
 
 
Mamman försvarar sig: En förälder som vågar se BÅDE till sitt eget välbefinnande och sitt barns är antagligen en bättre förälder än en som skaffar ett till bara för att samhällets normer föreskriver att detta är det enda rätta. En förälder som mår dåligt blir en sämre förälder. Jag anser att ett barn kan leka med andra barn än sina syskon och att ett biologiskt syskonskap inte nödvändigtvis är bättre än en självald vänskap.
 
Bla bla bla. Vaddå, samhällets normer? Det enda rätta?  Jag refererar väl inte till några normer? Jag är bara ett gammalt ensamt barn, som vet hur det är. Och så detta kortsiktiga:
 
Jag anser att ett barn kan leka med andra barn än sina syskon.
 
Bla bla bla igen. Vadå leka? Livet består väl mestadels av annat än lek. Livet tuffar på antingen man vill det eller ej. Lekkamraterna skingras och man blir stor. Vem ska man minnas barndomen med när den äldre generationen försvinner? Jag skulle gärna äta bajs, om jag kunde få tillbaka min bror och ha någon att minnas tillsammans med, det som bara jag minns nu.
 
Go J. Du har så rätt!! Idiotisk ide att skaffa fler barn i tron att de ska må bättre, så jävla dumt Anne - Marie!!
 
Tack för den. Får lust att säga "den som sa det han kan va det till hela "jag och Maja" -generationen.
Jag drar mig tillbaka och har inga fler kommentarer. Inte ens på latin.
 
 

Kommentarer
Postat av: Helena

Jag håller helt och hållet med dig. Trots att jag inte är ensambarn och trots att jag inte har särskilt mycket kontakt med mina syskon. Och så himla märkligt att ange graviditeten och förlossningen som skäl. Det handlar ju trots allt om en försvinnande liten tid om man ser det i ett lite längre perspektiv (det vill säga en människas hela uppväxt).

2012-10-24 @ 08:33:16
URL: http://helenahansson.se
Postat av: cruella

Unga och dumma. Å andra sidan var det en nybliven mamma det handlade om, va? Hon har väl svårt att se bortom nuet.

Jag håller helt med för övrigt. Och sedan tycker jag förstås att folk får göra som de vill ändå. Det jag reagerar på i dylika kontroversiella frågor är att de som sticker ut hakan blir så jävla förbannade om man inte försäkrar dem om att de resonerar så klokt och så rätt, så rätt. Det må gälla amning, vagnåkning, samsovning, femminutersmetoder eller vad som helst. Alla alternativ ÄR inte likvärdigt bra, jämt. Men det kan vara helt okej ändå, rentav bäst för just dem. Det skulle ju gå att erkänna ett uns av egoism och bekvämlighet i att vilja ha bara ett barn eller låta pappan flaskmata på nätterna så att man själv får sova. Till exempel.

2012-10-24 @ 09:48:48
URL: http://minkammare.blogspot.se/
Postat av: Åsna

Orka diskutera nåt som måste vara helt olika från fall till fall med hormonellt insnöade människor i jag-vet-bäst-åldern. Snark. Då får man nästan skylla sig själv om de biter tillbaka.

2012-10-25 @ 00:59:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0