"Mecklenburg-dansk adelsättling blev svensk bondmora med 18 barn"

Nu kommer det utlovade inlägget om forna tider. (Åsnan har givetvis hunnit blogga om detta, men jag låtsas som ingenting.)

Vi har i dag varit på UB i Göteborg och beställt fram Idun från den 15 april 1923. Där fanns en artikel om Åsnans farfars mor.
År 1876 föddes en liten adelsfröken, som hette Amanda von Walkendorff. Hon var tyvärr varken rik eller vacker, eller det kanske hon var i ungdomen, det vet jag ju faktiskt inte. Stamfadern var rikshovmästare Christoffer  Walkendorff i Danmark. Han tjänstgjorde under Christian den III och Fredrik den II. (Det finns t.o.m. en tvärgata till Ströget i Köpenhamn, som heter Walkendorffstraede eller något sånt. Det är stamfadern, det!). Rikedomen försvann med någon suput ganska tidigt tror jag, men annars var Ekolsund något av slotten som hörde till släkten. Hon gifte sig 1898 med ladugårdsfogde Josefsson. Det kan man ju tycka var ett nerköp, men han var fasligt snygg och potent, skulle det visa sig.

Barnen ploppade ut som på löpande band och 1923 hade hon fått 18 barn. Säkert hade det blivit något halvdussin till, om inte ladufogden hade fått blindtarmsinflammation och dött efter tre dagar. Således efterlämnade han hustru och 18 barn, varav 12 minderåriga, det yngsta sex veckor.

Statare som de var, behövde de inte mer än ett rum och kök. Fru Josefsson måste ha varit ett sjusärdeles fruntimmer. Hon gick upp halv fem, sköt aldrig upp någonting och sydde och stickade till alla händer och fötter och barnen  var artiga. Allt enligt Idun.
En lång artikel blev det och den utmynnar i en bön om hjälp för den stackars änkan. Hennes dröm är ett eget litet torp där hon kan försörja och hålla ihop familjen. "Vem hjälper henne?"

I släktens papper finns ett brev från ett par i Indien, som läste Idun från den 15 april 1923. De grips av hennes oblida öde och skickar ett paket te.
Precis vad hon behövde.

Lyckligtvis tog en annan person tag i familjens framtid, och det var Nathan Söderblom, legendarisk ärkebiskop i Sverige. Jag vet inte hur mycket han själv var engagerad, men det samlades ihop pengar, kanske genom tidningen Allers försorg, så hon fick sitt torp, och det var Söderblom som stod för själva överlämnandet.
Barn nr 7 blev sedermera Åsnefarfar och han satte igång att avla barn på löpande band också. Men det tog stopp efter 7, och därefter har barnalstringen i släkten hållit sig inom normala gränser.

Dessutom läste vi Husmodern, årgång 1954, för där fanns också en artikel om "veckans husmor", Åsnans farmor och hennes barn. Min mamma läste många veckotidningar, dock inte Husmodern. Annars hade jag redan som tioåring läst om Händige Herrn, fast det hade jag ju inte fattat då.

Vilka underbara tidningar! Jag får lust att läsa igenom allt! Hur ska jag hinna med det? Vilken fantastisk institution UB är. Allt som någonsin tryckts finns där.

Här en bild på änkan Josefsson med de 12 minderåriga barnen. De andra sex fick inte plats utan fick en egen bild.





Åsnepappan och hans syskon. Så småningom blev de 7.

Kommentarer
Postat av: Översättarhelena

Är det den söta bebisen mitt på bordet som sedermera blev Åsnepappa?

2009-10-02 @ 08:35:56
URL: http://oversattarbloggen.blogspot.com
Postat av: Fru Decibel

Nej, det är den störste, han längst till höger. Den lille söte på bordet blev fågelskådare. Den störste är numera den minste av bröderna, till omfånget alltså.

2009-10-02 @ 08:42:08
URL: http://frudecibel.blogg.se/
Postat av: Långa Skuggan

Det var som.... inte hade man väl trott att Händige Herrn hade adligt ursprung..!! Det blir till att ta fram en annan ton när man samtalar med honom härnäst!

2009-10-02 @ 08:55:43
URL: http://langaskuggan.blogspot.com
Postat av: Översättarhelena

Han var också mycket söt och äppelkindad!

2009-10-02 @ 10:02:52
URL: http://oversattarbloggen.blogspot.com
Postat av: Fru Decibel

Långa Skuggan: Ja, det är väl det minsta man kan begära.....

2009-10-02 @ 11:04:14
URL: http://frudecibel.blogg.se/
Postat av: Åsna

Grattis till att någon i Oslo har googlat på "intelligent och rolig blogg" och kommit hit!

2009-10-04 @ 19:59:45
URL: http://kattarsis.blogg.se/
Postat av: Fru Decibel

Åååå, rodnar.

2009-10-04 @ 21:47:24
URL: http://frudecibel.blogg.se/
Postat av: Bernt Josefsson

Vilka är ni (kusiner??) som bloggar om släkten Josefsson? Min pappa var Bernhard f. 1916.

2011-11-09 @ 13:54:38
Postat av: Fru Decibel

Min svärfar var Lars, född 1914. Jag är gift med hans äldste son Göran och "Åsna" är vår dotter Åsa. Ja, ni är väl ett antal kusiner ....Det finns en grupp på Facebook också för ättlingar till Amanda.

2011-11-09 @ 15:09:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0