Katten i granen

Sedan många år har vi gett katten i granen. En gran kan ju vara gles, spretig, sned, barrlös, ful och tråkig ...etc.
 
När jag var liten hade vi världens vackraste gran i mitt hem  Svenljunga. Den var alltid tät och jämn (utom en gång). Min mor köpte något som hette "Glattes Engelhaar" på Brobergs bokhandel. Det var långa, smala, släta glitterremsor som man fäste så högt upp som möjligt i granen, och så bredde man ut det "som ett vattenfall" brukade min mor säga. Hon sparade alltid det gamla glittret, som ju gulnade under året, ifall det skulle vara krig året därpå. Vi kunde ju inte vara utan glitter. Sedan hade vi förstås ljus och många kulor i olika färger, ganska små. Glitter på tvären i snygga girlanger. Bara mamma och jag visste hur man klädde en fin gran. Nåja, vi var ju ensamma i familjen sedan 1965, så det var inte någon som la sig i. Min far brukade tidigare hugga en gran i skogen. Han var god vän med nästan alla bönder i trakten, så det var inga problem. En gång hade han dock misslyckats totalt med granvalet. Jag grät, så han fick åka och skaffa en ny.
 
När jag blev stor, letade jag efter "Glattes Engelhaar" i affärerna, men det fanns tydligen inte längre. Jag letar fortfarande. Kanske finns det på någon julmarknad i Tyskland? Jag är beredd att åka dit för att leta.
 
När barnen var små, blev inte granen som jag ville ha den. Det kom allt möjligt krafs i den, som de hade tillverkat på dagis etc. Jag försökte hålla god min, fast ibland gjorde jag nog inte det. Då kanske jag smög upp på natten och rättade till det värsta.
Ett problem blev det när vi började fira jul i Dalarna. Kommer man till Dalarna den 22 december och ska försöka få tag på en gran, är det inte säkert att det går. Man säljer inte granar så ofta på de små platser som vi befann oss på. Man har egen skog eller också snor man en. En gång var jag tvungen att köpa två Bingolotter för att få en gran, som försäljaren i Smedjebacken råkade ha över hemma på sin altan. Det är enda gången som jag har spelat Bingo f.ö. Jag vann inget.
Det var efter det vi köpte plastgran. Den har gjort sitt nu och är också pensionerad.
Nej, julen är inte som förr. Men hittar jag "Glattes Engelhaar", då blir det gran igen.
 
 
Ja, vi har gett katten i granen. Men en liten, liten katt skulle trots allt inte vara fel.

Kommentarer
Postat av: Carita

Sparade glittret utfall att det är krig nästa år... Så fint, och man får lite perspektiv.

2013-12-26 @ 01:57:37
URL: http://enkeltuttryckt.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0