Med munnen full av wienerbröd

är det svårt att vara kritisk. Det fick jag erfara en gång på dagis, när jag skulle framföra en avvikande åsikt om hur saker ska skötas. Chefen bjöd på kaffe och wienerbröd och pratade själv, och där satt jag med munnen full. Man vill ju inte heller vara ohövlig och prata med mat i munnen,så det blev inte alls så mycket sagt som jag skulle velat.

Lite så har det känts nu, när "Heliga Johanna från Slakthusen" är avslutad. Så mycket beröm som vi har fått, så mycket folk som vi har dragit (för att inte tala om alla som skulle ha kunnat komma dit om ledningen hade varit lite generösare med biljetter åt våra bekanta), så himla kul som det har varit, en sån resa, så härlig musik (Buxtehude), en sån organist, så roliga skådespelare (alla), så bussiga alla andra vad de nu heter, så fruktansvärt roligt det har varit. Ja, som ett enda stort wienerbröd hela tiden.
Men så var det där med lönen. Folkteaterns ledning har tagit lärdom av Brechts kötthandlare,som gav 2/3 av arbetarna i Chicago 1/3 av lönen. För ett par år sedan var kören Amanda anställd och medlemmarna där fick månadslön, så de kunde vara med och repa på dagarna. Förra omgången fick Orestienstatisterna 2000 kr per föreställning och 1000 kr för repetitionerna, som gick till körkassan. Varje grupp bestod av 12 personer på scen (och ett par reserver). Nu har vi varit 37 koriststatister, som får 2000 kr per föreställning. Vad blir det nästa gång? Ska koristerna då betala för att få nöjet att stå på Folkteaterns scen och förgylla föreställningarna?
Nu går pengarna till Folkteaterkörens idéella förening, och för 20 föreställningar och 19 repetitioner får jag, om utbetalningarna lyckas, 1650 kr.

Det är skandal. Men när man står där med munnen fullav wienerbröd, är det väldigt svårt att kräva någonting. Särskilt som ledningen har varit väldigt osynlig nästan hela tiden.Men man behandlar inte korister som oxar! Vi är faktiskt flera som är professionella musiker. "Alla som inte är nöjda med lönen kan gå", skanderade vi bakom Järnridån.
Varför gjorde vi inte det då? Varför ställde vi upp? Ja, det var ju det där med wienerbrödet och en förhoppning om att Folkteatern skulle kunna inse vilken skandal den har gjort.
Våra roller har varit dels att vara arbetslösa köttfabriksarbetare, som inte får någon lön; dels att vara trosvissa frälsningssoldater.
Ja, så måste det vara Folkteatern tänker! Vi får vår lön i himlen! Genialt. Gud ska inte ha några sociala avgifter och körsång gillar han ju garanterat. En strålande idé.
Vi ses på barrikaderna!
Kommentarer
Postat av: Miss Gillette

Förlåt, men om institutionen i fråga drar några slutsatser av trots-allt-ställauppandet så är det väl att det går hur prima att göra en fuling eftersom världen är full av kompetenta gratisjobbare.Antingen får man vägra medverka på grund av orimligt lågt arvode, eller också får man se sin insats som det den är: ideell. Kanske sympatiserar man så mycket med uppdragsgivaren att man anser sig vilja ge bort sin tid och sitt engagemang. Det är ju en sak. Men man kanske också ska fråga hur andra i yrket ställer sig till dumpning av priserna -- såvitt jag vet finns det horder av arbetslösa dansare och musiker som skulle vara betjänta av fler uppdrag med rimligt arvode.Nu låter jag kanske grinig, men jag jämför med situationen inom mitt eget yrke, skönlitterär översättning. Ute i stugorna sitter det pensionärer och översätter för symboliska arvoden bara för att de tycker det är så goda wienerbröd. (Det finns också en del på arbetsmarknaden färska personer som jobbar gratis "för att få in en fot". Ja tjena.) Det går ingen nöd på dessa seniorer: de lever ju på sin pension egentligen. Medan jag och resten av översättarkollegiet inte har nån annan inkomstkälla, utan är svårt beroende av de allt färre uppdragen som arvoderas allt sämre.Att få upp arvodena till en vettig nivå går förstås inte så länge inte varenda översättare ställer sig bakom kraven. Så frågan om wienerbrödet är ju också en solidaritetsfråga. (Nu kan jag naturligtvis ha en helt felaktig bild av arbetsmarknaden för dansare och teaterfolk, och då blir jag tacksam över en smäll på fingrarna och en belysning av läget.)

2011-05-03 @ 09:14:07
URL: http://missgillette.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0