Plast på scen!

Så ropas det i högtalarna på Folkteatern en stund innan tredje akten skall börja. Det går liksom inte att undvika. Varken förr eller senare kommer uttrycket att vara så överensstämmande med verkligheten som i Orestien, och då måste man ju passa på. (Jag har alltså inte stavat fel för den som såg fram emot att ge mig ett tjuvnyp.)




Här ser man hela scenen, som är 30 meter lång. Apollon står i mitten och dividerar, och den nyss mördade Klytaimnestra står längre bort till vänster och väntar på att det ska bli läggdags under plasten. Några hämndgudinnor sitter också och väntar på signalen. När ordern kommer, letar alla upp sitt hål i plasten och kryper ner. Sedan får de ligga där blickstilla medan publiken kommer in. Vakter står och passar, så att ingen trampar på en redan halvdöd hämndgudinna.


Någon är här på väg ner i underjorden.




Lars-Åsa skrämmer fotografen.


Godnatt på en stund. Det har hänt att någon somnar under plasten.


Vem tittutar här? Ser man inte kamratens kropp, är det omöjligt. Alla ser ut som Lars Norén.



Lars-Torill och Lars-Tove, får man be om ett leende?

 

En stund in i tredje akten, ska plasten ut. Då står det folk bakom scenen och drar för fulla muggar. I början hade jag den uppgiften, men lyckades byta bort den eftersom plastdragning inte är min starkaste gren. Plasten gick fortare än mina armar.

När plasten är ute, blir det aktivitet på de korsordslösande, pannkaksförsedda domarna i fikarummet. "Plasten har gått" ropas det, och alla som har fött barn viker sig av skratt. Det gör förresten alla de andra också. Vi är numera lätt uppskruvade, när vi går ner till sminket och får pannkakorna nedfällda. Professionella statister som vi är, slutar vi genast att flamsa när vi går in. Vi måste hålla på varandras axlar för att komma rätt, för vi ser som bekant ingenting. På Orestiens hemsida har jag förresten bloggat lite mer om hur det är att vara statist.

 

Domare i väntan på vad då? Att plasten ska gå.

 

Den här teaterperioden i mitt liv går mot sitt slut. En ros till alla vänner, som har kommit och tittat; det är så roligt när man har någon bekant i publiken. På samlingen, som föregår alla föreställningar, rapporteras vad publikbekanta har tyckt och sagt till allmän förnöjelse. Kanske hade jag väntat mig att fler av mina vänner skulle komma, men det är väl bara det gamla vanliga, att man tror att andra ska tycka att det man själv gör är så fasligt intressant. Det är det uppenbarligen inte. Nåja, skyll er själva, ni som inte ens ville ha gratisbiljetter....ni har missat teaterhistoria. Men vi var med!

 

Apollon förgyller livet! Inte bara det, också skrevet. Sitt eget.
(Han pudrar sig alltså med guldglitter i kulisserna. Lite överallt.)

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Ö-helena

Å, vad hemtrevligt det ser ut!

2010-05-13 @ 21:18:53
URL: http://oversattarbloggen.blogspot.com
Postat av: bäver

Hade ju gärna kommit för det låter alltid jättespännande när du berättar om föreställningen, men det är lite långt att åka till Götet över kvällen. (Sen är det det där med att på nåt sätt trassla sig ur vardagen och tycka att man hinner också, men det är ju en annan historia.)

2010-05-15 @ 10:33:55
Postat av: Fru Decibel

Gott gry i gravida grumsbor.

2010-05-16 @ 17:09:47
URL: http://frudecibel.blogg.se/
Postat av: bäver

Åh, jag fick en allitteration! :D

2010-05-17 @ 18:21:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0