Påsk

Nu tror ni säkert att jag ska skriva om mitt påskfirande. Men där tror ni fel, för jag håller just på att ta bort julsakerna. Något påskpynt är inte påtänkt i år. Inget annat än adventstuppen, som är en allhögtidsprydnad.

Jag är väl lite teaterfixerad för tillfället och rätt som det är blir det Minnenas television i mitt huvud.

Realskolan i Svenljunga hade, som jag redan har berättat en driftig lärarinna, som tyckte att ungdomar ska ha kultur. Det tycker jag också, och jag tycker t.om. att man kan tvinga på dem lite sådant då och då.  Det gör ett avtryck av något slag.

På den tiden, när jag var en fet realskoleelev, kom det ibland ett skådespelarpar till skolan. De spelade upp valda delar ur den klassiska repertoaren. Jag minns att de hette Allwin. Är det någon, som känner till dem?

Hur som helst, det var förfärligt. Allra värst var det den gången de spelade "Påsk" av August Strindberg. Paret var urgammalt, minst 60 år. Eller kanske 75. Kvinnan var tämligen fet. Eleonora i Påsk är en ung flicka. Man kanske får ursäkta eleverna, att vi tyckte det var otroligt fånigt, när en gammal tjock tanta (ja, så sa vi) höll på att fjanta sig som en ung flicka, talade med ljus röst och försökte se ut som 17 år. Mannen spelade troligen alla de andra rollerna.

De uppförde sin pjäs på podiet i aulan. (Ett podium är lite upphöjt, för den som aldrig gått i realskolan....tihi.)
När Eleonora satt ner på en stol på podiet och grät och kved för att allt var så hemskt, såg vi elever som satt nere i bänkarna också något hemskt, vi hade utsikt rakt in under hennes kjol. Man såg där strumporna slutade och där hennes tjocka lår vällde ut över strumpkanten.

Jag tyckte det var fruktansvärt pinsamt, både hennes fysiska framtoning och sättet de spelade. Av dramat förstod jag naturligtvis ingenting. Jag har sett Påsk på riktigt sedan en gång, och jag håller fast vid att Eleonora inte ska spelas av en pensionerad, tjock skådespelerska i för kort kjol på ett podium i en aula.



Kommentarer
Postat av: Ö-helena

Jag har inte gått i realskolan, men podium hade vi minsann i klassrummet på låg- och mellanstadiet. På podiet stod katedern. Jag tror för övrigt inte dagens barn känner till ordet "kateder".

2010-04-04 @ 09:41:22
URL: http://oversattarbloggen.blogspot.com
Postat av: Ösa

Vi hade både podium och kateder och tramporgel. Och pekpinne och tavelkritor. Jag tror att du skämdes för att hon lyckades fånga ungdomars fåniga beteende så bra.

2010-04-04 @ 11:14:27
URL: http://kattarsis.blogg.se/
Postat av: Ullah

Jag har inga några påskgrejer i år, förutom påskkärringarna, men de hänger ju framme året om.

2010-04-04 @ 20:13:14
URL: http://guld.blogsome.com
Postat av: Gidin

En av mina f d kollegor påståd men bestämthet att podiet skulle vara tillbaka innan hon gick i pension. Det är 10 år kvar. I ett reportage i HP hade några elever på högskolan skissat på hur ett bra klassrum skulle se ut! Gissa! Det vore bra om läraren satt lite högre upp och kunde se alla elever,

2010-04-05 @ 18:29:28
Postat av: Huskorset

(Det var inget särskilt, jag började bara undra hur ett påskpodium skulle ta sig ut.)

Jo, förresten! En overheadapparat hade vi, det ville jag tillägga. Och blädderblock.

2010-04-08 @ 23:11:07
URL: http://huskorsetshemligaliv.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0