Stor trut

Ni undrar väl förstås vad jag gör? Jaså, skiter ni i det? Ja, det gör ni rätt i, för jag gör bara vanliga grejer. Jag har t.ex. planterat blommor och vattnat och tryckt mer gödselstavar och fotograferat  blommor och åtta andungar. Eftersom jag har en åsna för tillfället, så blir det mycket passning av henne; se till att hon gör lammsteken rätt och att hon tvättar åt sina åsnepäron. I morgon ska jag försöka få henne att byta ut julduken och stoppa ner tomtarna någonstans.
Men innan vi for upp hit till ursverige, hann jag bli arg.
Den minnesgode läsaren kanske erinrar sig att jag eventuellt kommer att skriva en uppsats till om absolut gehör. Det hela hänger nu på, om jag får den handledaren jag har önskat, som är den enda på Musikvetenskapliga institutionen, som själv har a.g. Annars är det ingen idé, kom jag fram till.
Eftersom det är en sådan synnerligen ovanlig företeelse, säger det sig självt, att det mesta som är skrivet och sagt om ämnet är skrivet och sagt av sådana som inte har det, men som givetvis kan vara bra människor ändå. Det är bara det, att så fort de uttalar sig om a.g., så pratar de mot bättre vetande. Men de gör stor affär av det de tror sig veta, och i kraft av att de ofta är mer eller mindre kända personer, så får det stor genomslagskraft. Nu senast var det Babben Larsson, som i det här programmet avsöjade en inte alls förbluffande okunnighet. Men på grund av hennes storhet (ojsan, ofrivilligt), blir hennes ord tungt vägande. (oj, nu igen). Ytterligare en gång har det bankats in en missuppfattning om absolut gehör hos lyssnarna. Kunde hon inte hållit sig i "heta stolen"?
Programmet handlade om begreppet gehör i allmänhet, men på slutet kommer Babben Larsson in och vräker ut sin okunnighet. Pinsamt. Lyssna inte på detta program.
Det är en trend i Sveriges Radio, att så fort det ska talas om absolut gehör, så ska det svartmålas och fy så hemskt,  och stackars dem och det skulle jag inte vilja ha etc.etc.  Jag undrar varför?
Den andra missuppfattningen möter man något mindre ofta, men ändå.  Det är de som tror att absolut gehör är höjden av musikalitet. Det finns dock ingen definition av musikalitet, så där föll det. Försök själva att definiera ordet, så får ni se.
Och hur mäter man i så fall musikalitet? Vem är mest musikalisk? Den som är mest intresserad av musik eller den som spelar flest instrument?
Båda missuppfattningarna existerar sida vid sida inom både musikerkretsar och bland  vanligt folk, vad nu det är för en definition.
Men annars är det fint. Så här t.ex.


Kommentarer
Postat av: Üllah

Jag tycker det är jätteintressant med ag och beundrade mycket min kompis förmåga när vi var mindre. Måste jag lyssna på programmet för att få reda på vad det var för groda Babben hävde ur sig?

2009-06-18 @ 09:37:02
URL: http://guld.blogsome.com
Postat av: Fru Decibel,

Ullah: Ja, gör det då, för jag kan inte återge den självgoda tonen. Babben babblar efter 30 minuter i programmet.

2009-06-18 @ 09:39:11
URL: http://frudecibel.blogg.se/
Postat av: Ullah

Då har jag något att göra i eftermiddag.

2009-06-18 @ 11:18:43
URL: http://guld.blogsome.com
Postat av: Inger

Jag vill absolut inte ha absolut gehör. Surt sa räven.......

2009-06-18 @ 12:20:00
Postat av: Üllah

Nu har jag lyssnat. En massa blarr om "gehör" och sedan - en färgblind som tycker det är skönt att inte kunna se färger? Jag vet inte, men så har jag ofta känt, med den skillnaden att jag skulle ha uppskattat att kunna se färgerna.

2009-06-19 @ 00:34:47
URL: http://guld.blogsome.com
Postat av: Översättarhelena

Kan du inte berätta lite om absolut gehör här i bloggen? Jag tycker det är väldigt intressant men vet inte mycket om det. Jag har väl mest sett det som ett kul partytrick ...

2009-06-19 @ 11:17:48
URL: http://oversattarbloggen.blogspot.com
Postat av: herzleid

Själv brukar/brukade jag vara avundsjuk på personer med a.g. och känna mig fullständigt värdelös och ovärdig för att jag inte hade det.



Så är det när man har underskott på självförtroendekontot och är ohälsosamt dramatisk av sig. xD

2009-06-19 @ 15:20:39
URL: http://herzleid.myopenid.com/
Postat av: Fru Decibel,

herzleid: Men då kanske du ska ta till dig allt som skrivs om att alla kan lära sig det? Det vore intressant, tycker jag. Du blir min försökskanin.

2009-06-19 @ 15:43:32
URL: http://frudecibel.blogg.se/
Postat av: Üllah

Jag har för mig att jag läste någonstans att man kan lära sig ag om man börjar väldigt tidigt, typ i småbarnsåldern. Stämmer det eller är det en skröna?

2009-06-20 @ 00:35:11
URL: http://guld.blogsome.com
Postat av: Fru Decibel,

Üllah: Det finns de som anser att det går, och det är en jättebusiness i USA och i Japan. I Sverige är det snarare tvärtom. Det är lite det som jag tänkte beröra, dels vad det finns för vetenskapliga bevis för att det går, dels varför det är så olika inställning både mellan länder och mellan människor. Det finns också en omfattade genetisk forskning, och alla tror att de ha rätt, som vanligt.

2009-06-20 @ 00:54:40
URL: http://frudecibel.blogg.se/
Postat av: Paula

Jag har ett hyfsat absolut gehör (hör tonarter, bra på att höra piano, svårare med sång - kanske för att det är lite mer diffust).

Svårt en gång när jag var på konsert i domkyrkan (Växjö) och det spelades på läktarorgeln som är stämd en halvton under normalläge. Det spelades barockmusik som ju oftast går i väldigt "raka" tonarter - inte Fissdur t ex. Men efter ett tag lyckades jag liksom "ställa om" hörseln och hörde "rätt" tonarter. Väldigt märkligt.



Jag jobbar som kyrkomusiker och började spela piano när jag var sju. Mitt ag upptäcktes när jag gick orgelkurs när jag var omkring 13 år.



Min man har också ag så frågan är om det är ärftligt? Vi har tre barn.

2009-06-24 @ 20:18:51
URL: http://paulas.se
Postat av: Fru Decibel,

Paula: Det vore intressant att få veta om era barn har ag. Kan du inte testa dem? Det finns ett test på http://perfectpitch.ucsf.edu/survey/page1.php som man kan göra om man känner till tonnamnen.

2009-06-24 @ 23:26:07
URL: http://frudecibel.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0