Nyårsbön

Veckan börjar bra, sa han som skulle hängas på måndagen. Det nya året kunde kanske ha startat bättre, men å andra sidan måste det ju bli bättre rätt snart, när det startar med en katastrofunge. Då tänker jag inte på att kaffefiltret vek sig så att kaffet blev blask eller att brasan inte ville ta sig trots mina tappra försök, och att jag därvid erhöll de vanliga glåporden från Händige Herrn, som gör allting så mycket bättre (tror han, och jag låter honom tro det...). Nej, det var när min laptop plötsligt slocknade och inte ville låta sig tubbas till vidare bedrifter, som jag kände att året kunde börjat bättre. Givetvis hände det precis när jag tänkte ta fram Word och börja snickra på första hemtentefrågan, en uppgift som jag hittills sorgfälligt lyckats undvika. Min första känsla var konstigt nog lättnad. Nu hade jag en legal anledning att inte bli klar i tid. Vadå? Skriva för hand? Nej, men det är ju så mycket runtersikring, som man måste kolla. Så snart kände jag prestationsångesten komma igen. Å, om bara datorn ville starta igen, så skulle jag snabbt sätta igång och avverka åtminstone första frågan.  Och det är vad jag gör just nu, som ni märker, eftersom datorn efter en natts vila med batteriet på luftning, gick igång igen. Jag har en egen dataman på Kinnekulle, som ställer upp med goda råd per telefon vid behov. Skulle det behövas plockar han isär min dator och lagar den, alternativt bygger om den till en brödrost.
Därför skyndar jag mig nu att skriva på min hemtenta, som ni märker. Hej, vad det går.

Det är inte bara skalder som blir nostalgiska och skriver nyårsdikter etc. när ett nytt år kommer farandes. Vi bloggare är inte dåliga heller. Nyårskonserten från Wien väcker minnen hos många. Jag tror jag har sett den varje år sedan 1961, då vi skaffade Tv (till kung Baudouins bröllop). Länge var det min högsta dröm att få åka på nyårskonserten i Wien. Det behövs inte längre; då får man ju inte se de fantastiska dansarna, som ljudlöst skuttar omkring i slottsgemaken. Tittar man på balett i verkliga livet (irl) så dunsar de ju så väldigt oestetiskt och mänskligt, så att den konstnärliga upplevelsen naggas i fransen.

Numera brukar jag räkna kvinnorna i Wienerfilharmonikerna. Det har aldrig varit särskilt svårt, och den här gången kom jag till två. En kvinna satt på första pult i förstafiol-stämman. (Man sitter i duktighetsordning i en orkester.) Det betyder att hon måste vara ungefär tio gånger skickligare än den bäste mannen för att överhuvudtaget bli påtänkt för den platsen, alltså allting är precis som vanligt, i synnerhet där. Ännu vanligare var det förr i tiden hos Berliner Filharmonikerna, på den tiden Herbert von Karajan dirigerade där. Han vägrade dirigera om de anställde en kvinnlig oboist (?), så orkestern fick välja. En kvinnlig musiker eller honom. De tog honom, men samarbetet sprack så småningom.
Nu är det Simon Ruttle som dirigerar dem. Daniel Barenboim, dirigerar Staatsoperaorkestern Unter den Linden i Berlin, liksom Wienerfilharmonikerna på nyårsdagen igår. Det var roligt att återse honom. Konstigt nog hade han blivit gråhårig. Han var under en tid gift med den legendariska cellisten Jaqueline du Pré, som en gång spelade endast iklädd en genomskinlig plastpåse. Hon gick ett förfärligt öde till mötes, för hon fick aggressiv MS och fick sluta spela och dog  1987.  Hon var stor och lång och kraftig och Barenboim är liten och kort i rocken. Jag minns att min cellolärare undrade hur de hade det  i sängen. Tsss, vadå säng. Själv gjorde han det på köksbordet, BERÄTTADE han för mig på en cellolektion. Och det finns ju pallar.

När datorn strejkar får man hitta på andra saker, t.ex. titta ut genom fönstret varje morgon och tycka att å, vad vackert det är idag. Idag var det så här vackert:




Det första årsskiftet jag minns är 49-50. Inte för att det hände något särskilt. Jag låg på ryamattan framför radiogrammofonen och lyssnade på Sveriges domkykoklockor. Jag tyckte det var så spännande att 4 skulle bli 5 då. Sedan följde många år när  man önskade att något skulle hända så att man blev alltigenom LYCKLIG, någon prins på en vit häst, typ. Nu önskar man att ingenting ska hända mer, för det är bara tråkiga saker som är kvar nu. Låt allting vara ungefär som det är, fast Sverige kunde bli lite mindre avlångt och A-kassan kunde vara lite större och laptopen kunde låta bli att haverera och gärna bli lite snabbare.  Och så vill jag ha VG på min hemtenta. Amen.


Kommentarer
Postat av: Ullah

Jag räknade också till två damer.

2009-01-02 @ 11:27:38
URL: http://guld.blogsome.com
Postat av: Keri

En underbar bild och en fin text - som vanligt! :-)



Fortsätt!



Och lycka till med tentamen!!!



Om det gäller korta män: Jag tycker de är farliga. (Så som små hundar!) Men jag gör ett stort undantag: Dirigenter och violinister får inte vara så långa! När jag sett Nikolaj Znaider spela och dirigera senast i Göteborg, då tänkte jag: Nej, detta går inte ihop. Han passar mycket bättre i en boxarena eller så... Kolla här: http://www.znaider.com/

2009-01-02 @ 15:34:06
URL: http://mondschnee.blogspot.com/
Postat av: Otsi

Vi kollade också på nyårskonserten. Jag tyckte det var riktigt kul i år - lite mer fart & fläkt & nya dirigenten hade ngn slags glimt i ögat.

Dottern (numera 4 1/2) tittade också förundrat på dirigenten & kommenterade till slut:

- De spelar ju så fort så han hinner nästan inte MED!



2009-01-02 @ 17:32:51
Postat av: Fru Decibel

Otsi: Hahahaha, huvudet på spiken! Ja, nog såg den lille Barenboim ut att vara lite uppgiven ibland!!!!

Till alla: Här på min dator står det 0 kommentarer, trots att det är flera stycken. Vet inte varför. Kan det vara min konstiga dator? Hur ser det ut i era? Fast står det 0, så tittar ni ju inte här förstås.

2009-01-02 @ 22:42:19
URL: http://frudecibel.blogg.se/
Postat av: Åsna

Här står det 4.

2009-01-02 @ 23:52:00
URL: http://kattarsis.blogg.se/
Postat av: Långa Skuggan

Jag kommer också ihåg min barndoms nyårsaftnar, för då hade vi alltid släktkalas hemma hos oss. Och min pappa som var flintskallig fick alltid höra "Gott Nytt Hår" av oss barn. Det tyckte vi var jätteroligt.

Förresten så tror jag att det finns lite roligheter kvar att vänta sig. Om man tar bort prinsar på vita springare förstås.

2009-01-03 @ 09:59:58
URL: http://langaskuggan.blogspot.com
Postat av: Fru Decibel

Långa Skuggan: Hahaha, jag minns vem det var som var helt övertygad om att efter 20 kunde inget mer roligt hända!!!!!

Jo, lite småroligt kan det väl säkert bli ibland. En peruk då och då piggar ju upp t.ex.

2009-01-03 @ 10:31:38
URL: http://frudecibel.blogg.se/
Postat av: cruella

Barenboim verkar vara en originell och passionerad prick (?). Fastnade en sen natt i Nice i somras framför en dokumentär om hans West-Eastern Divan Orchestra och deras strapatsfyllda färd mot en konsert i Ramallah. Rörande och stärkande med idealister som vågar sjunga ut.

2009-01-03 @ 12:37:52
URL: http://minkammare.blogspot.com/
Postat av: Fru Decibel

Cruella: Ja, han är beundransvärd.Här är en annan (Dudamel är också i Göteborg); Sinf%25C3%25B3nicaSim%25C3%25B3nBol%25C3%25ADvar" rel="nofollow">http://en.wikipedia.org/wiki/OrquestaSinf%C3%B3nicaSim%C3%B3nBol%C3%ADvar

Om länken inte funkar, så kolla på Simon Bolivar Youth Orhestra.

2009-01-03 @ 13:41:25
URL: http://frudecibel.blogg.se/
Postat av: frktjatlund

Där "snodde" du en inledning, som jag återanvänt ett antal gånger.



Jag hade en kompis, som spelade i Radiofilharmonin. Hon sa att alla vid alla provspelningar satt aspiranten bakom en skärm och spelade. Men det var på 70-talet och i SVerige.

2009-01-10 @ 16:25:20
URL: http://frktjatlund.blogg.se/
Postat av: Fru Decibel

Frk.Tjatlund: Ja, så är det i Sverige och på de flesta ställen nuförtiden. Men det finns ju sätt att kringgå de där skärmarna som de spelar bakom. Man kan t.ex. kalla tjänsten ett vikariat och sedan förvandla den till fast, om musikern har rätt kön, annars inte. Inte i Sverige, för här är faktiskt kvinnorna minst lika många som det andra könet...

2009-01-11 @ 10:35:38
URL: http://frudecibel.blogg.se/
Postat av: Richard Dinter

Kul text. Jag läser in mig på Wienerfilharmonikerna.Läste någonstans att man började välja in kvinnor först 97, men det kan ju inte stämma. Vet du förresten var man kan läsa intressanta texter om denna orkester?

Maila mig gärna om du har tid o lust

[email protected]

hälsn Richard Dinter

2010-01-21 @ 15:44:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0