Vävkonstuppkomst

När jag var liten, var jag dum. Jag var dum ganska länge. Möjligen var jag lite lurig redan då, men det är egentligen inget försvar. Min omgivning var mer eller mindre misogyn (kvinnohatande) och schartauansk. Därför visste jag redan från mycket späda år, att pojkar var bättre än flickor. Jag minns att jag sa en gång när vi hade gäster, att jag helst skulle vilja bli dirigent, men det gick ju inte eftersom brösten skulle sitta ivägen. Ingen sa emot mig, vilket jag naturligtvis tolkade som att det var rätt uppfattat.
Senare när jag gick i realskolan, ungefär motsvarande 8: an nu, försökte jag ivrigt övertyga fysikläraren, att det var fullkomligt onödigt att ha en fysiktenta, i alla fall för oss flickor, för vi skulle ju ändå bara steka köttbullar i framtiden. Det är möjligt att jag verkligen trodde det, för jag kunde faktiskt inte tänka mig att jag skulle duga till någonting. Jag var ju flicka. Men det kan också hända, att jag hittade på vad som helst för att slippa. Nåväl, fysiktentan gick nog ganska bra och köttbullar har det inte blivit så många sedan. Dem gör Händige Herrn.

Eftersom Göteborgs stad inte heller tyckte att jag dög till någonting, har jag nu i ett par år ägnat mig åt att studera, inte fysik, men annat skojigt. Nu har jag kommit till "Genus i historien", en avancerad kurs, som det heter nuförtiden, som jag måste göra om jag ska kunna skriva den skojiga uppsatsen om kycklingarna sedan. Ambitiös som jag är, har jag redan börjat läsa i en av kursböckerna.
Och trots att man vet eller anar vad som sagts om kvinnor under århundradenas lopp, blir man UPPRÖRD när man får så mycket serverat på samma fat.
Jag måste bara återge några godbitar, som ni dessvärre antagligen kommer att känna igen.

"När vi också måste tillstå att kvinnan är en andligen
och kroppsligen underutvecklad man, så är faktum,
 att hon är mycket mindre benägen till förbrytelser än han,
och att hon är ojämförligt mer älskvärd,
 vilket tusenfalt ersätter hennes brist på intellektuell begåvning."
Cesare Lombroso 1894

Varför kvinnan avbildas som en sfinx av männen, ha flera orsaker.
Hon är ofattlig, emedan hennes själ är rudimentär;
hon tänker med magen, levern och livmodern.
Hennes omdömen äro dikterade av intressen och passioner,
av hunger och könsdrift;
 hon gör slutledningar efter väderleken och månskiftena.
August Strindberg i Blå Boken

Vad det gäller den individuella naturen är kvinnan dålig och ofullgången
ty den aktiva kraften i den manliga säden
strävar efter skapandet av en perfekt likhet i det maskulina könet,
medan skapandet av kvinnan kommer ur en defekt i den aktiva kraften
 eller från någon materiell indisposition,
eller från någon yttre påverkan,
som den sydliga vinden, när den är fuktig.

Tomas av Aquino



I boken jag läser, skriver Yvonne Hirdman så här.

"I en uppsats från 1931 tillåter sig Freud emellertid en chevaleresk fundering över kvinnors möjliga bidrag till civilisationen trots allt. När hon till sin skam upptäcker sitt "sår", det hjälplöst kastrerade könet, fylls hon av en sådan blygsel, att hon börjar fläta samman sitt pubeshår. Därmed, föreslår han, uppstod vävkonsten."

Det var helt nytt för mig.

Vad jag inte begriper, är hur man kan tro på någonting, som dessa herrar har sagt i andra sammanhang? Freud läses ju fortfarande för att inte tala om Luther och guden Strindberg hyllar vi dagligen. Och fortfarande finns det en och annan misogyn, som tycker sig ha rätt att bestämma över kvinnors liv och leverne.
Möjligen är jag fortfarande dum. Jag förstår inte.

Och kanske är det den sydliga, fuktiga vindens fel, att jag inte blev dirigent.






Kommentarer
Postat av: Åsna

Jag läser freudiansk litteraturanalys nu. Det är verkligen så man måste fnissa hela tiden, sen kommer man på att det där har tillämpats på riktiga människor också och sätter fnisset i fel näsborre lite.

2009-01-22 @ 00:27:02
URL: http://kattarsis.blogg.se/
Postat av: cruella

Vävteorin är obetalbar! Hurra! Undrar vilka lurvtroll Freud hade haft glädjen att beskåda under seanserna, för mina små glesa strån skulle inte bli mycket till matta. Tänk vilken förlust för hantverkskonsten.

2009-01-22 @ 09:28:20
URL: http://minkammare.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0