Sommar summarum

Från slott till koja..... (jag syftar på föregående blogg).

Så här års brukar sommaren ta slut för somliga. Det är dags att summera. Syrenen, som inte har velat
blomma på tjugo år, blommar naturligtvis inte nu heller, men efter alla goda råd jag fick av bloggläsarna i våras, har den nu växt så det knakar. Om den blommar nästa år, blir det euforiska utrop och bilder på bloggen. Eller det får fzamtzzzzden utvzzzza......

Sjön har blivit normal igen, men bryggan fick läggas upp för vintern redan i juli. Det kändes snopet.

Under sommaren har en annan buske kommit upp till diskussion. Och eftersom mina bloggläsare är så duktiga trädgårdsmakare, så hoppas jag på tips.

Framför vår stuga har vi ett par smättebärsbuskar. Ja, snöbär då. Ni vet, såna där vita bär som man kan stampa på och så säger det lite pang. Jag har växt ifrån det (nåja, jag kan få återfall) och tycker att de är fula och nu visar det sig, att de dessutom tycks dra fukt till huset. Inte vet jag, men det kommer inte att bli helt omöjligt att få bort dem, med tanke på att det inte bara är jag som vill.

Nu kommer frågan. Vad kan man ha i stället? Händige Herrn tycker inte det skall vara någonting, för då blir det lättare att byta ruttnade stockar etc. i framtiden. Jag tycker detta resonemang påminner om engelsmännens, som lägger rören utanpå ifall de (rören) skulle frysa sönder, för då är det lättare att byta dem. Jaja, lite långsökt kanske, men då skulle ju ingen kunna ha någonting framför hus. Säkert har bloggläsarna något förslag. Jag bifogar några bilder, så kan ni släppa loss fantasin. Det är västerläge, om än lite skuggigt.





Håll med om att det kan finnas någon vackrare växtlighet.




Framför den andra stugan, där vi stoppar in våra gäster, växer det humle, som jag tycker är fint. Den är dock ganska bångstyrig, med det gör inte så mycket.
Det som ska växa i den här trädgården måste tycka om sandjord och vanskötsel. Ändå ska det vara glatt och blomvänligt. Tåligt.
Under smättebärsbuskarna växer det förresten blåsippor på våren. Dem vill jag ha kvar.

Kommentarer
Postat av: bäver

Har inga växtförslag på rak arm. Det beror ju lite på vad ni vill ha framför huset. Ska det blomma eller bara vara grönt? Rent designmässigt skulle jag föreslå en lägre marktäckande växtlighet som bas, för det ser ut som om ni har lite husgrund. (Minns inte såna detaljer från mitt besök.) Med en lägre växtlighet får du grönt och händige herrn kan ändå byta brädor. Sen gör man blickfång med några väl utvalda, lite högre, växter.

Berätta vad du vill ha för funktion, så hjälper jag gärna med växtvalet.



Syrén blommar förresten på fjolårsskotten, så det låter verkligen lovande för nästa års blommning.

2009-08-14 @ 20:39:13
Postat av: Fru Decibel

Ja, det låter väl som en bra idé. Något som kryper på marken och gärna kan vara grönt året om och så några höga speter som växer fort och vissnar ner på vintern?

2009-08-15 @ 01:16:38
URL: http://frudecibel.blogg.se/
Postat av: bäver

Det finns risk att jag skriver noveller nu, men jag kan börja lite i alla fall.. :)



Sandjord är för det första väldigt bra grund för rabatter - den är väldränerad och blir fort varm. Om du gräver bort snöbärsbuskarna i år, så kan du börja med att gräva bort grässvålen där du vill ha rabatt, och sen täcka med löv i höst. Då får du en bra start när löven bryts ner och tillför jorden mer mullämnen.



Som marktäckare kan du använda timjan, oregano och lavendel - de trivs ypperligt i sandjord, men helst i mycket soliga lägen. Tror dock de klarar ditt västerläge galant. Timjan finns i höjder ca 5-25cm, oregano 30-50cm och lavendel blir högre 30-60cm beroende på sorter. Just lavendel kan kanske behöva vintertäckas med lite granris men det är en mycket tacksam växt som passar ypperligt såväl till fisk, kakor och rogivande kvällste.



Annars finns det ju krypande buskar man kan använda som marktäckare, men jag är lite tufsig i hjärnan just nu, så jag kommer inte på någon.



Återkommer även med förslag på blommande perenner. Såg några i en tidning häromdagen och tänkte att jag skulle tipsa dig om det, men just nu står det still.

2009-08-16 @ 14:53:22
Postat av: bäver

Rhododendron är ju en given buske för sandjord förresten. Exempelvis http://www.plantagen.se/-/utevaxter/rhododendron/Rhododendron-Schneekissen/



Annars kan man plantera klematis och liknande klätterväxter, som får krypa längs backen och lägga några stora stenar för att göra det hela mer spännande. Å, det finns så mycket roligt man kan göra! :D

2009-08-16 @ 15:35:48
Postat av: cruella

Rhododendron tänkte jag på också men problemet är ju att den blommar så tidigt att man knappast hinner vara på plats och njuta av den. Och de vissna klibbiga blommorna ser ju för trista ut... och sedan man har plockat bort dem är busken bara grön. Men det kanske inte är så bara.

2009-08-16 @ 19:17:28
Postat av: Fru Decibel

Rhododendron tänkte jag också på, men sen kom jag på att den drar nog lika mycket fukt till huset som de gamla smättebärsbuskarna. Och de är ju som sagt bara fina i början av sommaren.

Klematis är en av de växter som jag har misslyckats med. Flera gånger.

Lavendel har jag i mitt blomsterland, lite grann, det växer i alla fall. Men det ska ju vara någon växt som inte äter upp blåsipporna, som tycker om samma slags miljö.

Stenar? Sådana som Ernst har inne i sovrummet för att "ute ska möta inne"? Tihi.

2009-08-17 @ 00:51:36
URL: http://frudecibel.blogg.se/
Postat av: bäver

Stenar inomhus vet jag inget om, men det är rätt snyggt utomhus. :D

Blåsipporna var det ja, då får jag tänka om lite. Ge mig tid. :)

2009-08-17 @ 12:56:28
Postat av: cruella

Funkia då? Växer väl rätt lågt och gillar skugga. Vad finns det för skuggtåligt långt som kan få sticka upp?

2009-08-17 @ 13:29:12
Postat av: Gugge

Jag gillar ju höstanemoner. De kan väl få sticka upp bland det andra? Jag har massor för de spridet sig.

2009-08-17 @ 17:07:46
Postat av: Fru Decibel

Men om jag nu skulle vilja gödsla med höstanemoner eller något annat tjusigt, hur får man tag på dem när Bergslagsodlingar bara har en eller annan stormhatt och någon blodnäva kvar, när jag kommer upp till Dalom?

Rättare sagt: hur ska man få tag på det man vill ha?

2009-08-18 @ 14:31:55
URL: http://frudecibel.blogg.se/
Postat av: bäver

Det finns jättebra e-plantskolor. Utbudet blir kanske något snävare, men när man kan få hemkört till dörren för en avgift runt hundralappen känns det som petitesser.

Jag har handlat på http://www.hortogreen.com/shop/ men det finns också tex http://odlargladjen.se/webshop/

2009-08-19 @ 12:50:00
Postat av: herzleid

Jag är lite efter, du får ursäkta (har inte läst bloggar på hela sommaren nästan). 8-)



Pappa hade samma inställning som Händige Herrn ("det ska inte växa intill huset - då blir det bara fuktskador!) så han lade grus där det traditionellt sett hade blivit rabatt annars. Nu tycker han att det ser tomt ut och vill plantera vinbär. =) Man kan också lägga (vackert) grus/sten intill huset och sen plantera i stora krukor. Då kan man flytta runt på dem som man vill, arrangera om, etc. Man får förvisso kanske passa på vattningen i större utsträckning, men det finns ju krukor med långtidsbevattningssystem om man inte ständigt är på bevattningshumör (eller -avstånd) =)

2009-09-12 @ 14:42:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0