Körstämma

Vad är det? Jo det är precis som spelmansstämma, fast deltagarna sjunger i stället. I Skinnskatteberg hålls det varje år en sådan.Sverige har ju ca 800 000 mänskor som sjunger i kör, och några av dem hittar hit. De får betala ganska mycket pengar för att sova på golvet i en skola och sitta in på körverkstäder och kanske vara med på någon konsert. De är oerhört hängivna och entusiastiska. Normaldelagaren är givetvis en kvinna i 50-årsåldern, i ryggsäck, korta långbyxor, tunika och sandaler.
Jag var där egenskap av gastande kör (jag menade gästande, men det blev ju inte helt fel), så jag behövde inte betala någonting, utan i stället fick kören (Göteborgs Kammarkör) betalt.
Vi hade en körverkstad och en konsert och ett körledarseminarium. Konserten hade vi Skinnskattebergs kyrka och det var betydligt mer folk där än när min trio Cappella Jovialis hade konsert där på 90-talet. Då kom det tolv personer, för att kyrkvaktmästaren var på TV den kvällen. Och kyrkan är stor.
Konserten gick antagligen bra, för folk hade tårar i ögonen och någon sa att det var den bästa konsert hon någonsin varit på. Nåja, allting är ju relativt.
Vi gjorde alltså vårt Lars Gullinprogram, och då ingår en del musiker, bl.a. Stefan Forssén, som är en gudabenådad pianist, för den som inte har hört talas om honom. Här är en bild från en annan gång vi gjorde samma program.





Bilden är tagen av Gunnar Eldh.

Efter vår konsert i kyrkan gick vi direkt till Sporthallen för att lyssna på The Real Group. Publiken bestod av körsångarna. Och de började sjunga före föreställningen, som en hockeypublik. De flesta verkade också ha tittat i flaskan, precis som man ska ha gjort när man går till sporthallen. Kanske hade de också dränkt matchresulatet Sverige -Spanien lite.
Man kan lägga flera aspekter på denna företeelse. Folk älskar att sjunga. I synnerhet med lite vin i kroppen. Själv hatar jag allsång och vill inte dras med i "En vänlig grönsak" och stå upp och hålla okända skrikiga smått religiösa tanter i handen i tredje versen. Men vad roligt de har! Det unnar jag dem verkligen. Publiken var alltså förband åt The Real Group.
I The Real Group finns det två Andersar som är roliga. Och det är tur, för det räcker inte med att bara bränna av bit efter bit, även om det är nästan perfekt hela tiden (men inte riktigt, vilket känns ganska skönt).
På Tv meddelas att jazzpianisten Esbjörn Svensson har omkommit i en dykolycka. Omedelbart efter denna sorgliga nyhet svänger nyhetsuppläsaren på stolen och vänder sig till meteorologen och bränner av ett leende och säger. Vad får vi för väder i midsommar, Kjell-Rune?
Kan Inte Rapport lära sig att man bör lägga in en annan nyhet emellan vädret och informationen om ett dödsfall? JAG HAR JU FAKTISKT SAGT TILL DEM EN GÅNG. Pietet, om jag får be.

Kommentarer
Postat av: Åsna

Livet det går vidare...

2008-06-15 @ 23:46:38
URL: http://kattarsis.blogg.se/
Postat av: bäver

Så trevligt med kollektiv, religiös fyllesång. De kanske blivit inspirerade av Så som i himmelen?

Jag har också funderat på vad det är som gör att folk totalt saknar känsla för vad som passar sig. Det kan ju faktiskt inte vara så svårt att lägga en halvtråkig nyhet innan vädret.

2008-06-16 @ 10:12:54
Postat av: anna kerstin

alltså. nyhetsrapporteringen kring esbjörn svensson verkar vara helt sjuk i alla medier. jag läste bara på dn.se. och där liksom.



1. matchen (stort)

2. zlatan har inte lika ont i knäet längre (stort)

3. tunnelbanan ska förlängas till nacka (eller nåt)

4. esbjörn (litet).



HUR FAN KAN DET VARA EN STÖRRE NYHET ATT NÅN JÄVLA KILLE INTE HAR ONT I KNÄET?

2008-06-16 @ 13:11:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0